Alle kinderen naar school
Stop kinderarbeid
Microkrediet voor vrouwen
Duurzame koffie, eerlijke prijs
Jongeren leren een vak
Eerlijke handel
Een zeker inkomen voor gezinnen
Moeder- en kindzorg

Nationale dialoog gestart

22 mei 2018 - Er wordt gepraat in Nicaragua; de nationale dialoog is vorige week woensdag van start gegaan en er zijn inmiddels drie bijeenkomsten geweest. Aan tafel zitten de regering, studenten, maatschappelijke organisaties, boeren en bedrijven. Bisschoppen van de katholieke kerk leiden het proces.

Lees meer...

Mensenrechtencommissie welkom in Nicaragua

14 mei 2018 - De regering van Nicaragua is gisteren akkoord gegaan met de belangrijkste voorwaarde voor het starten van de dialoog: het toelaten van de Interamerikaanse Commissie voor de Mensenrechten (CIDH) om onderzoek te doen naar de gewelddadig verlopen protesten van 19 en 20 april jl.

Vandaag zou Ortega ook akkoord moeten gaan met de overige drie voorwaarden: het in bedwang houden van de politie en andere (paramilitaire) groeperingen en knokploegen; geen geweld gebruiken tegen vreedzaam protesterende burgers en een duidelijk signaal van de wil om de dialoog aan te gaan.

Lees meer...

Wat gaat Ortega doen?

4 mei 2018 - De regering van Nicaragua houdt het spannend; voor de dialoog is nog steeds geen datum bekend. Bovendien worden ambtenaren opgetrommeld om hun steun te betuigen in pro-regering demonstraties op rotondes in de hoofdstad, met vrolijke dansmuziek en politiebescherming en al. En dat terwijl wel duidelijk is dat een ruime meerderheid van de bevolking genoeg heeft van de aanpak en stijl van president Ortega en zijn vrouw en vice-president Murillo.

In Matagalpa moeten ambtenaren ook demonstreren. Tegelijkertijd wordt er voor het gemeentehuis gebeden voor de vrede. Dit is een initiatief van evangelische kerkleiders. Het is relatief rustig in de stad.

Lees meer...

30e Matagalpaweek op sbo Zonnesteen

Op SBO Zonnesteen vinden deze maand opnieuw de Matagalpaweken plaats. Dat is dit jaar al voor de dertigste keer. Vanaf 1988 onderhoudt deze school (eerder onder de naam SIO Hoogvenne) intensief contact met basisscholen in Matagalpa, de zusterstad van Tilburg in het Midden-Amerikaanse Nicaragua. De Stedenband Tilburg-Matagalpa vindt het fantastisch dat SBO Zonnesteen, samen met OBS Panta Rhei, dit al zo geweldig lang volhouden. Dertig jaar een scholenband, dat is uniek in Nederland…

Op woensdag 16 mei worden de Matagalpaweken officieel geopend. In de weken die volgen krijgen de kinderen van Zonnesteen een heleboel informatie over het leven van kinderen in een van de armste landen van Latijns-Amerika. Informatie over het eten, de dieren, de waterproblemen en kinderarbeid staat dit jaar in de belangstelling. Op een heus Nicaraguaans dorpsplein ervaren de kinderen hoe het leven er tijdens een dagje Matagalpa uitziet. Dit Inleefatelier wordt mogelijk gemaakt door de samenwerking van de Stedenband en de gemeente Tilburg met het LBSNN, Platforma/EU.EU officieel embleem flag yellow highPlatforma CEMRLBSNN logotekst hoge resolutie

Lees meer...

Roep om vrede en gerechtigheid

30 april 2018 - Sinds de vreedzame demonstratie van een week geleden wacht de bevolking op de start van de nationale dialoog. Tegelijkertijd neemt de roep om het aftreden van president Ortega toe. Allereerst eisen de studenten en de families van de slachtoffers een onderzoek naar de gang van zaken rond de protesten van 19-22 april. Er zijn 63 doden gemeld en meer dan 200 gewonden, maar er zitten nog mensen vast en er worden nog mensen vermist.La Prensa 750x500

Verschillende instanties in Nicaragua spreken zich uit voor gerechtigheid en ondersteunen hiermee de wens van de demonstranten. De dialoog als zodanig wordt als voorwaarde gezien voor de weg naar echte democratie en duurzame vrede.

De verkoop van de nationale Nicaraguaanse vlag is spectaculair gestegen. Zag je de afgelopen jaren meer het rood-zwart van de Sandinisten (en het knalroze van de regering), nu ziet alles blauw-wit in de straten van het land.

Lees meer...

Contact | Steun ons | Colofon

Copyright © 2015 Stichting Stedenband Tilburg-Matagalpa - bankrekening NL53 RABO 0170 2385 63 - telefoon 013-5368706