Alle kinderen naar school
Stop kinderarbeid
Microkrediet voor vrouwen
Duurzame koffie, eerlijke prijs
Jongeren leren een vak
Eerlijke handel
Een zeker inkomen voor gezinnen
Moeder- en kindzorg

Werkbezoeken 2015

Hieronder de weblogs van de werkbezoeken. Je kunt een reactie achterlaten.

Uitwisseling is begonnen.

 Vandaag is de laatste dag met bezoeken aan de Hormiguitas en de polikliniek, waar Lester werkt.

IMG 1981

DSC00496

 

 

 

Afgelopen weekend was goed verlopen. Zaterdag een interessante koffie-tour gedaan en zondag met een groep gaan raften. De tocht was adem(be)nemend. Een keer volledig omgegaan in een stroomversnelling en 10 minuten later zagen we de brulapen op enkele meters afstand. Voldoende bijgetankt voor maandag.

DSC00508De Hormiguitas is een organisatie die zich vooral richt op straatkinderen. Zij hebben een ruimte waar per week 80 kinderen begeleid worden. Huiswerkbegeleiding, ontspanning, educatie en voorlichting, sociale activiteiten en begeleiding…..
Het ultieme doel van deze organisatie is dat alle kinderen onderwijs krijgen. De kinderen die bij de Hormiguitas willen komen zijn verplicht ook naar school te gaan. Zij hebben ook een mobiele school die naar plaatsen gaat waar kinderen zijn die niet naar school gaan. Een geweldig initiatief. DSC00501

Men probeert de kinderen en vooral de moeders geinteresseerd te krijgen voor het volgen van lessen. De organisatie bestaat uit enkele betaalde krachten (maatschappelijk werk, psycholoog en onderwijskracht en sportleraar). De rest wordt ondersteund door vrijwilligers komende uit het buitenland (studenten, schoolverlaters) maar ook door mensen die daar vroeger geweest zijn als kind. Frans en Mayke hebben uiteindelijk nog enkele zakken met knuffels en kleding aangeboden . Deze zullen aan kinderen uitgedeeld worden tijdens de mobiele lessen op de markt, de vuilnisbelt en diverse achterstandswijken.

We hebben vandaag ook weer contact gehad met Lester. Rob, Leontien en ik hebben mee kunnen kijken bij enkele behandelingen, zowel neurologisch als orthopedisch. De kennisuitwisseling is al begonnen !!! Het communiceren in het engels verliep goed, soms met handen en voeten.

Lester is een bekwame collega, die hard werkt. Hij behandelt zo'n 3 a 4 patienten per half uur.  Hij wordt hierbij geholpen door een afgestudeerde fysiotherapeute, die na de opleiding een sociale "jaar" moet lopen.

Na de rondleiding hebben we nog een half uurtje nagepraat over onze mogelijke plannen.

Lees meer...

Tilburgse invloeden zichtbaar

Een nieuwe dag.......... een dag met heel veel regen.  SAM 3572

In de morgen zijn Frans, Mayke, Leontien en ik opgehaald door mensen van het Comite Mano Vuelta. We reden met een camioneta naar de locatie in de achterstandswijk Sor Maria Romero, waar een gedeelte van een nieuwe school staat. De gemeente had ervoor gezorgd dat er al 1 gebouw stond, Tilburg zorgt voor 2 andere lokalen. Deze zullen mogelijk in februari klaar zijn met de hulp van onder andere de wijkbewoners.

De reis naar de wijk toe verliep van hard wegdek naar onverhard, en zelfs erg ongelijk, modderig   wegdek. Enorme gaten, veel stenen en troep (meegespoeld door het regenwater) maar wederom, vriendelijke mensen.

DSC00192

Het gebouw dat er staat is geschilderd in de traditionele blauw witte kleuren. Er werd les gegeven aan zo'n 25 leerlingen, verdeeld in 3 groepen. 2 klassen zaten binnen en de derde buiten onder een afdak. De opkomst vandaag was niet zo groot in verband met het slechte weer. Normaal gesproken zijn er zo 80 kinderen die hier naar school gaan, verdeeld over de morgen/middag. als het gebouw klaar is kunnen er 200 kinderen naar school !!! Toiletten hebben we niet gezien.

DSC00221

De huisvesting in deze wijk is armoedig, huizen van golfplaten en plastic zijn meer regel dan uitzondering. Tussendoor hele kleine "winkeltjes" voor de dagelijkse behoeftes. De terugweg in de open achterbak van de auto met stromende regen was bijzaak.

In de namiddag zijn we naar de Casa Materna gegaan. Dit opvanghuis voor moeders met een risicozwangerschap biedt onderdak aan vrouwen uit de buitenwijken van Matagalpa. Dit huis bestaat 24 jaar en kan alleen bestaan uit giften. Tilburg is 1 van de steden die hier een bijdrage aan levert. Vrouwen verblijven daar in de laatste periode van hun zwangerschap om vervolgens naar het ziekenhuis te moeten voor de bevalling. Hier worden ook de gebruikelijke controles gedaan waaronder echo’s. 

Lees meer...

Goed besteed!

Donderdag was het een dag waarbij we 2 scholen hebben bezocht. Met deze scholen heeft Tilburg een band.

DSC00142

Uiteraard werden we weer hartelijk ontvangen en men was blij om President (voorzitter) Frans weer te mogen ontmoeten. Alle kinderen kwamen uit de lokalen om vervolgens enkele liederen te zingen, inclusief het volkslied.

De school had namelijk een bijdrage gekregen van Tilburg om een en ander op te knappen. De dakgoten werden gerepareerd, de daken geschilderd en de toiletten zijn opgeknapt. Reden om er een officiële huldiging van te maken.

Met de volle bus naar de tweede school viel niet mee (voor lange mensen). Verwelkomd door een jonge enthousiaste directeur liet hij vol trots een nieuwe aanbouw zien, die mogelijk is gemaakt door financiën uit Tilburg. Deze aanbouw is in 5 weken tijd gebouwd, en zal gebruikt worden als nieuwe bibliotheek.

Lees meer...

Familias Especiales

SAM 3531

In de namiddag zijn we naar de Familias Especiales geweest. Dit is een instelling met dagopvang voor kinderen met een beperking. Ongeveer 50 kinderen bezoeken de dagopvang, maar 80 kinderen wonen te ver van de dagopvang of kunnen de afstand niet overbruggen. Ook de kinderen die de dagopvang niet kunnen bezoeken, worden ondersteund door de organisatie Familias Especiales. Hier is 1 fysiotherapeut werkzaam. De therapeutische zorg wordt "integraal"gegeven samen met de groepskracht. De ouders worden ook 2 keer per week betrokken om te laten zien wat de mogelijkheden zijn en om een sociaal netwerk op te bouwen met mensen die ook de zorg hebben voor kinderen met een beperking.

Lees meer...

Sterke vrouwen

DSC00105Vanmorgen was het vroeg dag. 7 uur ontbijt bij ons hostel La Buena Onda.  We kregen het typisch Nicaraguaanse ontbijt Gallo Pinto, gemaakt door de schoonmoeder van Stijn Couwenberg, mede eigenaar.

Rond acht uur werden we hartelijk ontvangen bij Fumdec. Een stichting die opkomt voor de sociaal en emotioneel onderdrukte vrouwen in Matagalpa en omstreken.
Een van de onderdelen van hun werkwijze is het verschaffen van micro kredieten, van 60-100 dollar. Deze vrouwen moeten zich groeperen in groepen van 3-6 personen. In totaal worden nu zo’n 750 vrouwen voorzien van zo’n microkrediet. De stedenband Tilburg Matagalpa ondersteunt dit fantastische initiatief al zo’n 10 jaar. Naast het bieden van micro kredieten is Fumdec actief op het gebied van voorlichting over bedrijfsvoering, opvoeding, het stimuleren tot naar school gaan van kinderen van deze vrouwen.

Lees meer...

Volop vragen

DSC00063 Dinsdag om 13.00 uur zijn we richting het ziekenhuis gegaan. Het ziekenhuis is gelegen net buiten de stad. We werden rondgeleid door een revalidatiearts, de fysiatra, die ons tevens uitleg geeft over de werkwijze binnen het ziekenhuis. Er werken 5 fysiotherapeuten in het ziekenhuis.
’s Morgens vinden er poliklinische behandelingen plaats in behandelruimtes of de beperkte oefenzaal. Fysiotherapie bestaat nog veel uit electrotherapie, warmte- en koudepakkingen en hydrotherapie (kolkbaden). Daarnaast wordt er gebruik gemaakt van de oefenruimte . Het oefenmateriaal in deze kleine ruimte bestaat  uit een loopbrug, diverse trapjes, een rad aan de muur, pully.

Lees meer...

1e contact: leerzaam en informatief

SAM 3455klVandaag was onze eerste dag met een programma waarin we ons zijn gaan oriënteren op de mogelijkheden tot samenwerking in het kader van de fysiotherapie en ergotherapie. ’s Morgens vroeg om half 9 werden we opgehaald door Janett, lid van de werkgroep Comite Mano Vuelta. We zijn gaan lopen richting policlinica Trinidad Guevarra. Dit is een polikliniek waarin pediatrie, gynaecologie, interne geneeskunde en revalidatie wordt aangeboden. Daar worden we warm ontvangen door de chef de clinique samen met Lester, 1 van de 2 fysiotherapeuten die daar werken. Stijn Couwenberg zorgde voor de goede vertaling. Lester gaf ons uitgebreide informatie over de werkwijze binnen de polikliniek. Ze behandelen zowel kinderen als volwassenen met neurologische problematieken (hemiplegie, cerbebrale parese, etc.) en gewrichtsklachten.

Lees meer...

Een eerste kennismaking

praktijk fysio

Aanstaande zondag vertrekken Hans, Leontien en ik naar Nicaragua om contacten te leggen met fysiotherapeuten die werkzaam zijn in Matagalpa. Ons doel is om te onderzoeken of er mogelijkheden zijn voor een samenwerking tussen Fysio Sport& Therapie en fysiotherapeuten op een ziekenhuis of in een revalidatiecentrum in Matagalpa. In 1,5 week gaan we kijken, praten en ontdekken hoe er daar gewerkt wordt en waar de eventuele behoeftes liggen.

Lees meer...

Laatste dag werkbezoek Matagalpa

elarenal1Op onze laatste dag in Matagalpa waren we door de gemeente uitgenodigd voor een bezoek aan het natuurpark El Arenal. Dat ligt zo'n 20 km buiten Matagalpa, een klein stukje voorbij Selva Negra. De gemeente wilde ons graag laten kennismaken met dit eco-gebied. We werden om 8.45 uur opgehaald. We vertrokken met de camionette vanuit een zonnige, toen al bijna warme stad. Hoe hoger we kwamen hoe kouder en neveliger het werd. Het paste wel bij het gebied waar we naar toe gingen: een nevelwoud. We legden bij drie plaatsen aan. Allereerst bij een eco-lodge dat de Duitse eigenaar en zijn Nicaraguaanse vrouw daar zijn begonnen. We maakten er een wandeling door een prachtig gebied vol met exotische bloemen en planten, een riviertje en een kleine waterval. Het is er door de nevel en regen mooi groen. Na een kopje zelf gebrande en door ons gemalen koffie, was het tijd om door te gaan naar de Nicaraguaanse Klazien uit Zalk met haar Medicina Natural.

Lees meer...

Vale la pena? SI!

evaluatie4Vanmorgen hebben we de evaluatie gedaan met vertegenwoordigers van de 10 scholen. We waren ontzettend benieuwd naar de reacties van hen, we wisten natuurlijk al wel het een en ander van de feedback gesprekken, maar we waren ook benieuwd of en hoe we hier voortgang aan kunnen geven. Van te voren hadden we wat interactieve werkvormen besproken zodat het geen eenrichtingsverkeer zou worden. Met veel inzet werd er in de groepjes gewerkt aan de volgende vragen: is het de moeite waard (vale la pena) om hier tijd in te investeren, wat zijn jullie tips en tops aan ons en hoe gaan we daar verder over communiceren.
Tips: de leerkrachten vonden het rekenonderwijs betekenisvoller, dynamischer, ze konden ervaringen delen met collega's, rekenen werd in een context geplaatst, de leerlingen doen actiever en enthousiaster mee. ( iets dat we kunnen beamen bij onze observaties)evaluatie5
Verder vonden de leerkrachten de uitwisseling van ideeën tussen Tilburg en Matagalpa nuttig, het meegebrachte materiaal zag er goed en direct bruikbaar uit.

Lees meer...

Van hot naar her

mariasor3Opnieuw een enerverende dag voor de onderwijsgroep. De vermoeidheid begint hier en daar ook toe te slaan. Om half zeven vanochtend ontbijt, want om kwart over zeven stonden 2 camionettas klaar om ons te brengen naar de wijk Sor Maria Romero. Een wijk die ontstaan is na de orkaan Mitch in 1998. Veel gedupeerden vertrokken naar de stad en zochten een plekje om een nieuwe bestaan op te bouwen. Steeds als er op het platteland zich problemen voordoen, zoals de koffiecrisis, het uitbreken van de Roya, een verwoestende ziekte voor koffieplanten besluiten de landarbeiders naar de stad te trekken en komen terecht in wijken als Sor Maria Romero, helemaal in het zuiden van de stad, dicht bij de vuilnisbelt. De voorzieningen zoals water, elektriciteit of een school lopen altijd achter bij de inrichting van voorzieningen in een nieuwe wijk.sormaria2 Evangelische kerken worden wel snel gebouwd met in hun kielzog ook de evangelische basisscholen. Wat ontbreekt zijn vaak de openbare scholen waar het onderwijs gratis is. Zo ook hier in deze 'achterstandswijk'.

Lees meer...

Wil begeeft zich op glad ijs!

oncegroepsfotoOm 8 uur meldden we ons deze ochtend op escuela Once de Septiembre. We werden door de directeur ontvangen. Zij vertelde dat de twee leerkrachten die naar de taller waren geweest, de informatie al hadden doorgegeven aan de andere leerkrachten. Ze hadden hun eigen studiemiddag georganiseerd. Dat was goed nieuws. In de klassen kwamen we er achter dat de materialen in ieder geval zijn aangekomen. Maar of de essentie van ons verhaal ook al overgekomen is? We hebben er onze vraagtekens bij. Dat gaat nog even duren. Maar het begin is gemaakt. De leerkrachten zijn enthousiast en zien dat door de materialen in te zetten, de betrokkenheid van de kinderen echt wordt vergroot. In de klassen waar we op bezoek gingen, werd met materiaal van de taller gewerkt: de bussen, de slang en de dobbelstenen. Leuk om te zien was dat de tafeltjesposter gebruikt werd. In Nicaragua leren de kinderen de tafels "andersom": 1x1, 1x2, 1x3 enz. Je zou zeggen dat ze hier niets met de poster kunnen doen.

Lees meer...

La Amistad: VRIENDSCHAP

ge3ge5Maandag, 4 mei, we gaan verder met onze schoolbezoeken. Voor vandaag staat La Amistad op het programma. La Amistad is de enige school in Matagalpa waar kinderen met een verstandelijke beperking, syndroom van Down of een vorm van autisme terecht kunnen. Ook is er een voorziening voor de sordos (doven) en slechtziende en blinde kinderen. Amistad was lang een school waar deze kinderen samen met "gewone" basisschoolleerlingen les kregen, inclusief onderwijs zeg maar. Vanaf begin dit (school) jaar heeft de regering besloten om de school weer alleen als speciaal onderwijs te bestempelen. Kinderen waarvan niet zeker kan worden vastgesteld of ze op La Amistad thuis horen, worden geplaatst op de gewone escuela. Het is vandaag weer lekker warm en om 8 uur lopen we het schoolterreintje op. Na een hartelijk welkom splitsten we ons in twee groepjes om een rekenles te gaan bekijken.

Lees meer...

Ervaringen PABO tot nu toe

De ervaringen van de twee Pabo-docenten zijn weergegeven in het document in de bijlage.

31 jaar en nog niet klaar

geboortebosZondag 3 mei, de dag waarop 31 jaar geleden de stedenband werd opgericht. Het wordt door ons gevierd met een rustdag. In verschillende groepen werd de dag doorgebracht. Karin en Trudy zitten in Granada, Wil slaapt uit, Miranda, Gé, Frank en Frans gaan naar het geboortebos op de Cerro Calvario. Een fantastisch uitzicht hebben we daar over de stad en de wijde omgeving. Het is er druk, echt een plek waar ook de Matagalpezen zich ontspannen. 's Middags gaan Frank, Mayke, Elly naar het parque de los Monos (het park van de apen). Het ziet er goed uit. Volop speeltoestellen, maar geen apen meer. Gé en Frans gaan naar Alejandro Castillo, een van de oprichters van het Comité Mano Vuelta. parquedelosmonosEen hartelijk welkom en het was heerlijk om een uurtje oude verhalen op te halen, de aanwezige familieleden te ontmoeten en van een vers glas maracuya (passievrucht) te smullen. Voor Miranda was het zelfs met 2 verjaardagsbezoeken een echte feestdag. Wil bezocht zijn vrienden bij de asocación de los ciegos (de blinden). Al met al een heerlijke dag.                                 brugnaarijsbergEn nu op weg naar de ijsbergen, misschien met deze mannen met de eskimo-karren... We gaan er weer voor.
Frans

Bijkomen in Esperanza Verde

Vrijdagavond begon voor ons een vrij weekend. Geen programma maar we werden door Manuel Cano uitgenodigd om naar een belangrijke honkbalwedstrijd te gaan kijken. In het eigen stadion speelden de sterren van Matagalpa een wedstrijd tegen San Juan. Precies om 18.00 uur begon het spektakel. Het stadion zat zo goed als vol met een zeer luidruchtig enthousiast publiek. Na de derde inning viel een van de lichtmasten uit. De wedstrijd lag een kwartier stil. Dat gebeurde na de 7de inning weer en de wedstrijd werd meteen afgefloten. 6-1. Zaterdagochtend om half 7 vertrok Wil met Martha van het CMV naar Esquipulas. Miranda ging op stap met een vriendin. Karin en Trudy zijn een weekend naar Granada. De rest ging met Stijn naar Finca Esperanza Verde. Een eco-lodge.
Een prachtige route op veelal ongeplaveid wegdek. Een uurtje rijden van Matagalpa en je bent in een soort paradijs. Wat is het daar mooi! Wat een rust! Wat een uitzichten! We hebben met een gids een stevige wandeling gemaakt. Na een heerlijke lunch hebben we ons daarna terug getrokken in een anti-stresszone. Wij kunnen er dus weer tegenaan volgende week! Wat we morgen gaan doen is nog niet duidelijk.

esperanzaverde2esperanzaverde3esperanzaverde6esperanzaverde5esperanzaverde7esperanzaverde8esperanzeverde1esperanzaverdfe4

Contact | Steun ons | Colofon

Copyright © 2015 Stichting Stedenband Tilburg-Matagalpa - bankrekening NL53 RABO 0170 2385 63 - telefoon 013-5368706