Alle kinderen naar school
Stop kinderarbeid
Microkrediet voor vrouwen
Duurzame koffie, eerlijke prijs
Jongeren leren een vak
Eerlijke handel
Een zeker inkomen voor gezinnen
Moeder- en kindzorg

Duurzaamheid

Ontbossing is een van de grootste milieuproblemen in Nicaragua. Het leidt tot verdroging en meer overstromingen. Maar ook de verwerking van het afval is een groot probleem. Onder andere de organisatie Movimiento Comunal vraagt veel aandacht voor deze situatie, bijvoorbeeld door het organiseren van campagnes en het uitvoeren van projecten ter verbetering van het milieu. De milieugroep ondersteunt hen waar mogelijk vanuit Tilburg.

Vuelta a Matagalpa (fietstocht)

vuelta jongenDe milieuwerkgroep organiseert sinds 2000 elk jaar vlak na de zomervakantie een meer-dan-milieu-fietstocht in de omgeving van Tilburg. Omdat men in het land van onze zusterstad Spaans spreekt hebben we gekozen voor een herkenbare naam die bij veel fietssportievelingen het hart sneller doet kloppen: Vuelta. Elk jaar kiezen we vanuit Tilburg een andere windrichting. Aan de start, onderweg, en rondom het eindpunt geven we op diverse manieren interactieve informatie die een duidelijke link laat zien tussen ons milieu in/om Tilburg, en dat in/om Matagalpa. Onderweg worden deelnemers getrakteerd op diverse ‘uitjes’. Ook zijn er cafés langs de route. Op het eindpunt wordt een quiz gehouden met vragen die betrekking hebben op de gereden route.

2007vuelta Henk KuiperMet de "Vuelta a Matagalpa" wil de milieuwerkgroep aandacht vragen voor de milieusituatie in Nicaragua en tevens fondsen werven voor het project dat zij in Matagalpa ondersteunt.
Deelname aan de Vuelta a Matagalpa staat open voor iedereen die ervan houdt een zondag lekker buiten op de fiets door te brengen. Wij proberen de Vuelta steeds langs mooie en onverwachte Brabantse plekjes te voeren, zodat de deelnemers zich verbazen over onbekende stukjes natuur zo dichtbij Tilburg.
De Vuelta a Matagalpa vindt jaarlijks plaats op een zondag medio/eind september. Voor meer informatie en aanmelding kijk bij Agenda.

Bomenspel

In opdracht van én met steun van de Gemeente Tilburg heeft de werkgroep Milieu van de Stedenband een spel ontwikkeld voor de Nationale Boomfeestdag. Wat voor spel? Een soort bomenmonopolie, waarin eik, paranoot, mahonie en kastanje de hoofdrol spelen en met veel muntjes, houtjes en nootjes om te verzamelen. Bovendien zit er achter ieder spelvak een informatief verhaal, met veel weetjes. Geschikt voor iedereen vanaf 9 jaar.  
Voor bestellen en voor meer informatie bel: 013 - 536 8706 of mail naar stedenband@tilburg-matagalpa.nl
Het spel is te koop voor 10 euro. De opbrengst gaat in zijn geheel naar een milieuproject in Matagalpa.

afbeeldingspel

Vanaf 9 jaar
€ 10,-

Geboortebos

Herbebossing in Tilburg is herbebossing in Matagalpa. Zo is het Geboortebos in Matagalpa tot stand gekomen. In het Noorderbos, op Tilburgs grondgebied, realiseert de gemeente Tilburg een zogenaamd Geboortebos. Familieleden van in Tilburg geboren kinderen kunnen hier een keer per jaar een boom planten. Het geld dat wordt verdiend met de verkoop van deze bomen, heeft de gemeente Tilburg aan haar zustergemeente Matagalpa geschonken. Die zag het als een prachtige kans om de vlakbij het centrum gelegen berg Calvario te herbebossen en om te toveren tot een natuurpark met een prachtig uitzicht over de stad.

Kwartetspel

In het kader van Boomfeestdag 2009 is een kwartetspel gemaakt. ‘Kwartetten' is immers sparen oftewel verzamelen! Sparen heeft echter ook een andere betekenis: ‘behoeden voor' of ‘ontzien' of ‘in leven laten'. Vandaar dat dit kwartetspel niet alleen bomen bevat, maar ook thema's die te maken hebben met duurzaamheid. Ook hebben we vanwege de stedenband met Matagalpa wat van de Nicaraguaanse taal (Spaans), cultuur en natuur in het spel verstopt. Bovendien hebben we de achterkant van de kaarten gebruikt om wetenswaardigheden en citaten te vermelden die met de voorkant te maken hebben. Je kunt het kwartetspel bij de Stedenband bestellen voor 5 euro plus verzendkosten. Bel 013 - 536 8706 of mail naar stedenband@tilburg-matagalpa.nl

kwartetwoud serie woud€ 9,50 plus verzendkosten

Contact | Steun ons | Colofon

Copyright © 2015 Stichting Stedenband Tilburg-Matagalpa - bankrekening NL53 RABO 0170 2385 63 - telefoon 013-5368706