Activiteiten in Tilburg en projecten in Matagalpa: onderwijs, microkrediet voor vrouwen en koffieboeren

Wat wij doen

Laatste nieuws en de agenda met activiteiten. Kijk hier voor nieuwsbrieven en informatieblad ¡Cómo No!

Actueel

Het werk van de stedenband is mogelijk door steun van velen. Wil je weten hoe jij kunt helpen?

Wat doe jij?

U machtigt Stichting Stedenband Tilburg-Matagalpa om het te betalen bedrag te incasseren van uw bankrekening via een automatische incasso. Het bedrag wordt rond de eerste van de maand afgeschreven.
Het abonnement gaat in ná de eerste incasso.

De koffie wordt in de eerste week van de maand geleverd, als de incasso is gelukt.
Wij nemen contact met u op voor het maken van een afspraak voor de bezorging of het afhalen van de koffie.

In de regio Tilburg bezorgen wij gratis aan huis of u kunt de koffie op de afgesproken plaats afhalen.
De opzegtermijn van het abonnement is één maand. Dus als u het abonnement bijvoorbeeld per 1 mei wilt stoppen, moet u het vóór 1 april opzeggen.

 

 

Is Café Matagalpa fairtrade?
Ja, de koffie wordt geleverd door een coöperatie die fairtrade gecertificeerd is (FLO).

Waarom staat er geen fairtrade keurmerk op de verpakking?
Om een fairtrade keurmerk te mogen gebruiken, moet de hele organisatie en bedrijfsvoering van de Stedenband fairtrade zijn en je moet er ook voor betalen. Op dit moment is dat voor ons niet haalbaar.

Is Café Matagalpa biologisch?
Ja, de koffie wordt geleverd door een coöperatie die ecologisch gecertificeerd is.

Waarom staat er geen biologisch keurmerk op de verpakking?
Om een biologisch keurmerk te mogen gebruiken, moet de hele organisatie en bedrijfsvoering van de Stedenband biologisch zijn en je moet er ook voor betalen. Op dit moment is dat voor ons niet haalbaar.

Waar koop ik Café Matagalpa?
Voorlopig verkopen we de koffie alleen via de webshop. Een volgende stap kan zijn dat er ook fysieke verkooppunten komen of dat de koffie bij bepaalde winkels in Tilburg te koop is.

Hoe komt de koffie bij mij thuis?
In de regio Tilburg bezorgen wij gratis aan huis (op de fiets) of kun je Café Matagalpa afhalen op een afgesproken plaats. We kunnen de koffie ook per post verzenden, dan komen er echter wel portokosten bij (tarief voor pakket).

Hoe werkt een abonnement?
Een abonnement is makkelijk en goedkoper dan losse koffie! Je ontvangt elke maand de door jou gewenste soort en hoeveelheid Café Matagalpa (vers gebrand) en betaalt via een automatische incasso. In de webshop vind je het formulier voor het afsluiten van een abonnement.

Wat voor soort koffie is Café Matagalpa?
De koffie is 100% arabica. Arabica is de beste koffiesoort en groeit in de bergen van Matagalpa met name ‘in de schaduw’, dat wil zeggen dat de verbouw van de koffie onderdeel is van het ecosysteem.

Wie produceren Café Matagalpa?
Onze koffie komt van kleine koffieboeren, lid van coöperaties in de regio Matagalpa, Nicaragua. Een aantal van deze boeren kennen wij en bezoeken wij tijdens werkbezoeken. Tevens ondersteunen wij de coöperaties met kredieten (eenmalig) en geld voor scholing en trainingen. De coöperaties hebben speciale ledenprogramma’s gericht op gender, jongeren, onderwijs, toerisme en milieu/klimaat.

Hoe komt de koffie in Tilburg?
Wij hebben de koffie besteld bij GEPA, die deze heeft ingekocht bij de coöperatie Cecocafen. GEPA is dé fairtrade organisatie van Duitsland, vergelijkbaar met Fairtrade Original in Nederland.

Waar wordt Café Matagalpa gebrand?
De koffie wordt gebrand, een deel wordt gemalen, en verpakt door Beans Coffee. Beans Coffee is op weg naar een CO2-neutrale bedrijfsvoering en zorgt dat de jute koffiezakken worden hergebruikt.

Is de verpakking duurzaam?
Een deel van de zakken wel, een deel nog niet. Op dit moment zijn de 250 grams zakken al duurzaam (aluminiumvrij). Lever deze verpakking in bij het plastic afval (PMD). De andere verpakkingen worden zsm aluminiumvrij. Deze zakken moeten nu nog bij het restafval.
Natuurlijk kan het altijd beter. We willen daarom kijken of we later ook met refills kunnen gaan werken, bijvoorbeeld door hervulbare blikken te gaan gebruiken. Heb je een ander/beter idee? Laat het ons weten!

Hebben jullie ook cups of pads?
Nee, dit is voor ons (nog) niet haalbaar.

Verkopen jullie ook decaf koffie?
Nee, dit is voor ons (nog) niet haalbaar.

Kan ik ook kiezen voor een andere roast?
Nee, dit is voor ons (nog) niet haalbaar.

Hoe lang is Café Matagalpa houdbaar?
Zie de datum op de verpakking. Als de datum verstreken is, bederft de koffie niet, maar smaakt deze voor de fijnproever minder goed. Bonen houden het aroma langer vast.

Hoe bewaar ik de koffie het beste?
Het beste is om de koffie in de originele verpakking te laten en in een luchtdichte pot of blik te doen (koel, donker en droog). Bonen (waarvan je steeds een deel maalt) houden het aroma langer vast.

Hoe is de prijs van Café Matagalpa bepaald?
De prijs is bepaald op basis van de drie belangrijkste kenmerken van de koffie: arabica, fairtrade en biologisch. Daarnaast is er een marktonderzoek onder potentiële klanten gedaan en is gekeken wat andere aanbieders voor vergelijkbare koffie vragen. Door Café Matagalpa te kopen steun je het werk van de Stedenband én de koffieboeren.

Wat krijgen de koffieboeren betaald?
De koffieboeren hebben van inkoper GEPA de prijs gekregen die geldt voor fairtrade en biologische arabica koffie. Deze ligt hoger dan de prijs voor ‘reguliere’ koffie en zorgt voor een hoger inkomen voor de koffieboeren en hun gezinnen.

Wat doen jullie met de winst?
Café Matagalpa is een sociale onderneming van de Stedenband Tilburg-Matagalpa. Dit betekent dat de winst terugvloeit naar de stichting. In dit eerste pilot jaar is besloten om 75% van de winst te bestemmen voor het werk van de Stedenband Tilburg-Matagalpa en 25% voor projecten tbv kleine koffieboeren in Matagalpa. Later bekijken we of we deze verdeling gaan herzien.

Wat is de Stedenband?
De Stedenband is een stichting die projecten voor kansarme groepen mensen ondersteunt in Matagalpa (Nicaragua) en hierover voorlichting geeft in Tilburg. Ook vinden (culturele en kennis-) uitwisselingen plaats. Zie voor meer info www.tilburg-matagalpa.nl of volg ons op twitter, facebook of instagram.
Ongeveer 50 vrijwilligers zijn actief voor de Stedenband. Zij worden ondersteund door een part-time coördinator. De gemeente Tilburg verleent subsidie aan de Stedenband.

Onze koffie komt van de Matagalpese coöperatie Cecocafen. Deze coöperatie exporteert biologische fairtrade koffie van hoge kwaliteit, geproduceerd door kleine koffieboeren (m/v) die werken onder eerlijke en duurzame omstandigheden.
Meer dan 2500 boeren/families zijn lid. Zij horen bij 12 kleinere coöperaties uit de gemeenschappen in de bergen, gelegen op een hoogte van 900-1500 meter, waar sprake is van een vochtig tropisch klimaat. Dit ecosysteem is van groot belang voor de regio Matagalpa.

Nicaragua staat bekend om de goede kwaliteit arabica koffie. De soorten die het meest worden verbouwd zijn de Bourbon, de Typica en de Caturra. De Yellow Bourbon heeft vele prijzen gewonnen en heeft de perfecte balans tussen zoet en friszuur. De smaak van de Typica is elegant, met tonen van bloemen en fruit. En de Caturra blinkt uit in rijke en intense smaken zoals bes, caramel, vanille en chocolade. Deze koffie komt het meest voor in de regio Matagalpa.

Het kwaliteitsprofiel van Café Matagalpa is: friszuur, met de smaken chocolade, gedroogd fruit, honing en caramel.

Cecocafen ondersteunt de boeren bij de verbetering van het productie- en verwerkingsproces en de lokale ontwikkeling van de gemeenschap, met speciale aandacht voor vrouwen en jongeren en andere activiteiten, waaronder ecotoerisme.

De Stedenband Tilburg-Matagalpa ondersteunt kleine koffieboeren via het koffieproject.

Bekijk de video over koffie uit Matagalpa.