Agenda

Week van 13 september - Koffie uit Matagalpa in Tilburg te koop

bij het kantoor van CecocafenLancering Café Matagalpa: koffie uit de bergen van Matagalpa vanaf nu te koop in Tilburg! Nadere info over de activiteit en de locatie volgt.

7-10 september - Nicaragua-project Beatrix College

Scholierencompetitie 097 X2De leerlingen van tweetalig havo maken deze week kennis met Nicaragua. Ze krijgen info, kunnen experts interviewen, leren Spaans, gaan koken, maken een nieuwe muurschildering én gaan vogeltjes verkopen. Kortom: ze worden helemaal ondergedompeld.

13-24 september - Muurschilderproject bij Yuverta

mural panta rhei2Een Nicaraguaanse muurschilder maakt samen met studenten van Yuverta (v/h Helicon) een meterslange mural op het gebouw langs het spoor.

26 september - Tilburg4GlobalGoals-Boulevard bij de TTM

Tilburg4GlobalGoalsJe kent al onze rozenactie bij de Tilburg Ten Miles (TTM). Maar dit jaar staan we - samen met andere mondiale collega's en nog meer Tilburgse partners - in het finishgebied (Spoorzone) om de Global Goals te promoten. Elke organisatie organiseert iets leuks rond een van de doelen. Bij onze presentatie zal ook een Nicaraguaanse muurschilder aan het werk zijn.

12 september - Vuelta fietstocht

LOGOVueltaZin om een stukje van de Tilburgse omgeving te ontdekken en tegelijkertijd een goed doel te steunen? Fiets dan mee met onze Vuelta! Langs de route zijn leuke afstapplaatsen.

  • We fietsen dit jaar voor de 17de keer!
  • De start is tussen 10.00 en 10.30 uur bij kinderboerderij KerKiBo, Bisschop Bekkerslaan 202A, 5046 JK Tilburg.
  • Het kost 7,50 euro per persoon.
  • De opbrengst is voor de koffieboeren in de regio Matagalpa.
  • De duur van de fietstocht is ongeveer 50 kilometer.
  • We stoppen onderweg o.a. bij: schijnvliegveld De Kiek, een Heerenboerderij, een Bijenhal...

29 augustus - Boekenmarkt

Boekwinst en STMBoekverkoop op de markt Boeken rond het Paleis in het centrum van de stad. Mooie tweedehands boeken, overzichtelijk uitgestald, 3 voor 5 euro. Zie voor meer info deze site.

Ism 'Boek winst'.

Maart 2021 - Start online boekwinkel

LOGO BVTLPMOmdat er geen markten zijn, hebben wij - ism 'Boek winst' - een online boekwinkel geopend!
De opbrengst is bestemd voor onze projecten in Matagalpa.
Bij kopers in Tilburg e.o. worden de bestellingen voor 1 euro aan huis bezorgd.

Klik hier en kijk of er iets voor je bij zit.

Cadeau-idee

vogeltjesOnze Nica-vogeltjes worden steeds leuker.
Solo, op stok of op een plankje zijn ze een erg leuk presentje voor elke gelegenheid. Je kunt ze ook in de kerstboom hangen! Mail ons als je interesse hebt: stedenband[at]tilburg-matagalpa.nl  

Van de solo vogeltjes hebben we voldoende voorraad om ze aan veel mensen tegelijk cadeau te doen.

Ze kosten 3,50 euro per stuk of 5 euro voor de 'bewerkte' vogeltjes (excl eventuele verzendkosten) en je steunt er onze projecten in Matagalpa mee.

Actueel nieuws

Projecten in Matagalpa lopen door

December 2020 - Ondanks corona slagen onze partners er in om de projecten doorgang te laten vinden. De kwaliteit van het onderwijs wordt verbeterd, kinderarbeid bestreden, de afvalproblematiek aangepakt, vrouwen hebben toegang tot microkrediet en koffieboeren krijgen ondersteuning bij het omgaan met klimaatveranderingen.
Wil je meer weten, lees dan hier over deze projecten in ons informatieblad.

Orkaan Iota teistert Nicaragua

17 november 2020 - Het orkaanseizoen verloopt dit jaar niet best voor Nicaragua. Was het in de eerste week van november orkaan Eta, tien dagen later kwam Iota aan land. Eta veroorzaakte veel schade aan de oostkust en in het noorden van Nicaragua en later in Honduras en Guatemala, waar 140 doden te betreuren waren. Bruggen bezweken, bomen werden ontworteld en wegen werden onbegaanbaar door overstromingen en modderstromen.

Op de Atlantische Oceaan ontwikkelde de tropische storm Iota zich tot een orkaan in de zwaarste categorie 5, de zwaarste ooit in november gezien. Uiteindelijk ‘landde’ Iota vandaag als een orkaan met kracht 4 aan de noordoost kust van Nicaragua. Zware winden, regen en overstromingen teisteren het land. De route van de orkaan gaat dwars over Nicaragua en dat maakt dat ook Matagalpa in de gevarenzone ligt. Met name de verwachte hoeveelheden regen kunnen voor problemen gaan zorgen in het bergachtige gebied. De eerste beelden van wateroverlast in Matagalpa komen nu (eind middag in NL, begin ochtend in NIC) binnen. Zie oa op Facebook Canal YesTV of volg @StedenbandenNic op twitter.

Te vrezen valt ook voor de diverse oogsten die men in deze tijd van het jaar van de velden zou halen; na Eta waren er al opbrengsten van bonen (voor eigen consumptie) verloren gegaan, maar men zit ook middenin de koffieoogst (voor de export).

Zorgen over Latijns Amerika

9 juni 2020 - Tijdens een online event in Nederland, uitte Barbara Hogenboom, directeur van het CEDLA, Centrum voor Latijns Amerika Studies aan de Universiteit van Amsterdam, haar zorgen over Latijns Amerika. Ze is bang voor een verloren decennium, net als in de jaren '80. Toen was er 25 jaar nodig om dat te boven te komen; een generatie.
Behalve dat er zorgen zijn over de gezondheidszorg, zijn het met name de sociaal economische gevolgen van de pandemie die worden gevreesd. De economische groei was al laag en de armoedecijfers waren al slechter vóór corona. Deze lagere groei en de hogere werkloosheid treffen maar liefst 30 miljoen mensen. De verschillen nemen weer verder toe en de kwetsbare groepen, waaronder vrouwen, hebben het meest te lijden. 
Ook de situatie van de mensenrechten baart zorgen. Met name in Venezuela, Brazilië en Nicaragua is de situatie ronduit slecht. En daar komt de verslechtering van het milieu, door de vele ontbossingen, ook nog bij.
Hoogenboom pleit voor het ondersteunen van kwetsbare groepen mensen en organisaties en het samen in kaart brengen van problemen en oplossingen. Daarnaast moet er worden nagedacht over een ander systeem, waarin een basisinkomen, eerlijke belastingen en duurzamere productiemethodes centraal staan.

Regelmatige update over Corona in Nicaragua

28 oktober 2020 - Net als in veel andere landen is het de afgelopen maanden relatief rustig geweest aan het covid-front in Nicaragua. De meeste zaken functioneren normaal. Het hardst getroffen is de toeristische sector. Verder zien we steeds meer Nicaraguanen met mondkapjes op hun werk doen.

5 augustus 2020 - De 'teller' coronabesmettingen in Nicaragua staat momenteel op 3.266 geregistreerde gevallen en 123 aan het virus overleden Nicaraguanen (bron sica.int). Maar, zoals eerder gezegd, het is onduidelijk of de registraties kloppen. De burgerorganisatie Observatorio Ciudadano COVID-19 stelt dat het aantal gevallen waarschijnlijk ruim 9.000 is en dat er meer dan 2.500 mensen aan het virus zijn bezweken (bron: confidencial.com.ni).

30 juni 2020 - Dit keer een bericht van onze vrienden. Janett Castillo, voorzitter van het Comité Mano Vuelta, meldt:
"Fijn dat de situatie in Nederland zich stabiliseert en dat er weer meer mogelijk is. Onze medewerker Bielka voelt zich weer beter. Momenteel heb ik de symptomen van COVID, ik ben thuis en heb medicijnen. Bijna alle bestuursleden van CMV hebben symptomen (gehad), maar over het algemeen gaat het ons goed en herstellen we. Het kantoor is half open, de scholen hebben momenteel vakantie, of ze daarna open gaan is nog niet bekend. De docenten hebben wel een scholingsweek medio juli.

Lees meer...

Ook Fumdec wapent zich tegen corona

fumdec maritza met mondkapje6 mei 2020 - Van Maritza Rodriguez, directeur van het kredietprogramma van Fumdec, ontvingen wij dit bericht:

"Gegeven de pandemie die we allemaal doormaken en wetende dat preventie de beste remedie is, hebben wij besloten om voorlichtingspraatjes te geven, gericht op onze cliënten en op de klanten van onze cliënten. We besteden aandacht aan de manier waarop de vrouwen zich moeten beschermen én waarop ze hun klanten moeten beschermen. Elke maandagochtend, als de vrouwen hun kredieten komen afbetalen, en elke maandagmiddag, als vrouwen nieuwe kredieten komen opnemen, verzorgen we deze praatjes. Ook aan nieuwe cliënten en geïnteresseerden geven we deze informatie." Lees meer...

Lees hier de de online versies van de ¡Cómo No! het informatieblad over de Stedenband Tilburg-Matagalpa.

Informatieblad ¡Cómo No!

Lees hier de nieuwsbrieven van de stedenband. Meld je aan om de nieuwsbrief digitaal te ontvangen.

Nieuwsbrief

Het werk van de stedenband is mogelijk door steun van velen. Wil je weten hoe jij kunt helpen?

Steun ons

Aanmelden nieuwsbrief Stedenband Tilburg-Matagalpa

Wil je de nieuwsbrief van de Stedenband Tilburg-Matagalpa in jouw mailbox ontvangen? Geef je naam en mailadres dan door.

Schakel javascript in om dit formulier in te dienen

Bedankt voor het aanmelden!

Op deze pagina zie je het actuele nieuws en de agenda van activiteiten.
aanmelden nieuwsbrief Stedenband Tilburg-MatagalpaBlijf op de hoogte door je aan te melden voor de nieuwsbrief:

Archief van berichten