Agenda

Maart 2021 - Start online boekwinkel

LOGO BVTLPMOp boekwinkeltjes.nl hebben wij - ism 'Boek winst' - onze eigen online boekwinkel!
De opbrengst is bestemd voor onze projecten in Matagalpa.
Bij kopers in Tilburg e.o. worden de bestellingen voor 1 euro aan huis bezorgd.

Klik hier en kijk of er iets voor je bij zit.

Cadeau-idee

vogeltjesOnze Nica-vogeltjes worden steeds leuker!
De vogeltjes zijn gemaakt van balsahout, fair geproduceerd in Nicaragua en met kindvriendelijke verf beschilderd.

Solo, op een kronkeltakje of op een plankje zijn ze een erg leuk presentje voor elke gelegenheid. Je kunt ze ook in de kerstboom hangen! Mail ons als je interesse hebt: stedenband[at]tilburg-matagalpa.nl (type een @ ipv at) en geef je bestelling door.

Ze kosten 3,50 euro per stuk of 5 euro voor de 'bewerkte' vogeltjes (excl eventuele verzendkosten). Met de opbrengst steunen we onze projecten in Matagalpa.

Van de solo vogeltjes hebben we voldoende voorraad om ze aan veel mensen tegelijk cadeau te doen.

 

Actueel nieuws

Verkiezingen in Nicaragua: Ortega blijft aan

8 november 2021 - De verkiezingen in Nicaragua zijn achter de rug. Het is geen verrassing dat Daniel Ortega aanblijft; oppositieleden zijn gevangen gezet of zitten in het buitenland. De oppositie is bovendien verdeeld en kan dus geen vuist maken. De opkomst (65%) was voor Nicaraguaanse begrippen aan de lage kant, bovendien waren er veel ongeldige stemmen. Dit duidt mogelijk op protest (op straat demonstreren is sinds 2019 verboden). De partij van Ortega, het FSLN, haalde 76% van de stemmen. De rest van de stemmen ging naar vijf voornamelijk liberale partijen.

Hoewel dat voor ons wel zo lijkt, is de situatie in Nicaragua niet eenvoudig te interpreteren.
Wil je meer lezen, klik dan hier Daniel Ortega wint omstreden verkiezingen in Nicaragua met ruime meerderheid - DeWereldMorgen.beDeWereldMorgen.be 

Interessant artikel

Hierbij een link naar een interessant artikel van Walter Lotens over de huidige situtatie in Nicaragua Linkse verdeeldheid over Sandinisme | blog (werkgroepcaraibischeletteren.nl) 

We zijn weer actief!

Augustus 2021 - Eindelijk mogen we weer dingen organiseren en dat doen we dan ook! Het afgelopen coronajaar is achter de schermen druk gewerkt aan het project om koffie uit Matagalpa in Tilburg te gaan verkopen. Tevens is er op de zondag van de Tilburg Ten Miles het plan om een Tilburg4GlobalGoals-Boulevard in te richten in de Spoorzone, samen met andere Tilburgse organisaties die werken aan een duurzame en eerlijke wereld.

We kunnen niet wachten om je weer te ontmoeten en samen aan de slag te gaan; onze vrijwilligers staan in de startblokken.
Voor actuele info over alles dat we organiseren klik hier. Of volg onze berichten of evenementen op Facebook dat vind je hier. Of Instagram dat is deze link. Tot ziens!

Café Matagalpa in Tilburg te koop

ZS Etiket 75x101 250grambonenOktober 2021 - Introductie Café Matagalpa: koffie uit de bergen van Matagalpa nu te koop in Tilburg!
Met de hulp van een paar koffieliefhebbers en drie studenten is het gelukt om dit project gerealiseerd te krijgen.

De koffie (bonen zowel als gemalen) is verkrijgbaar in onze webshop en wordt in de regio Tilburg gratis aan huis bezorgd door onze vrijwilligers.

Projecten in Matagalpa lopen door

December 2020 - Ondanks corona slagen onze partners er in om de projecten doorgang te laten vinden. De kwaliteit van het onderwijs wordt verbeterd, kinderarbeid bestreden, de afvalproblematiek aangepakt, vrouwen hebben toegang tot microkrediet en koffieboeren krijgen ondersteuning bij het omgaan met klimaatveranderingen.
Wil je meer weten, lees dan hier over deze projecten in ons informatieblad.

Lees hier de de online versies van de ¡Cómo No! het informatieblad over de Stedenband Tilburg-Matagalpa.

Informatieblad ¡Cómo No!

Lees hier de nieuwsbrieven van de stedenband. Meld je aan om de nieuwsbrief digitaal te ontvangen.

Nieuwsbrief

Het werk van de stedenband is mogelijk door steun van velen. Wil je weten hoe jij kunt helpen?

Steun ons

Aanmelden nieuwsbrief Stedenband Tilburg-Matagalpa

Wil je de nieuwsbrief van de Stedenband Tilburg-Matagalpa in jouw mailbox ontvangen? Geef je naam en mailadres dan door.

Schakel javascript in om dit formulier in te dienen

Bedankt voor het aanmelden!

U machtigt Stichting Stedenband Tilburg-Matagalpa om het te betalen bedrag te incasseren van uw bankrekening via een automatische incasso. Het bedrag wordt rond de eerste van de maand afgeschreven.
Het abonnement gaat in ná de eerste incasso.

De koffie wordt in de eerste week van de maand geleverd, als de incasso is gelukt.
Wij nemen contact met u op voor het maken van een afspraak voor de bezorging of het afhalen van de koffie.

In de regio Tilburg bezorgen wij gratis aan huis of u kunt de koffie op de afgesproken plaats afhalen.
De opzegtermijn van het abonnement is één maand. Dus als u het abonnement bijvoorbeeld per 1 mei wilt stoppen, moet u het vóór 1 april opzeggen.

 

 

Is Café Matagalpa fairtrade?
Ja, de koffie wordt geleverd door een coöperatie die fairtrade gecertificeerd is (FLO).

Waarom staat er geen fairtrade keurmerk op de verpakking?
Om een fairtrade keurmerk te mogen gebruiken, moet de hele organisatie en bedrijfsvoering van de Stedenband fairtrade zijn en je moet er ook voor betalen. Op dit moment is dat voor ons niet haalbaar.

Is Café Matagalpa biologisch?
Ja, de koffie wordt geleverd door een coöperatie die ecologisch gecertificeerd is.

Waarom staat er geen biologisch keurmerk op de verpakking?
Om een biologisch keurmerk te mogen gebruiken, moet de hele organisatie en bedrijfsvoering van de Stedenband biologisch zijn en je moet er ook voor betalen. Op dit moment is dat voor ons niet haalbaar.

Waar koop ik Café Matagalpa?
Voorlopig verkopen we de koffie alleen via de webshop. Een volgende stap kan zijn dat er ook fysieke verkooppunten komen of dat de koffie bij bepaalde winkels in Tilburg te koop is.

Hoe komt de koffie bij mij thuis?
In de regio Tilburg bezorgen wij gratis aan huis (op de fiets) of kun je Café Matagalpa afhalen op een afgesproken plaats. We kunnen de koffie ook per post verzenden, dan komen er echter wel portokosten bij (tarief voor pakket).

Hoe werkt een abonnement?
Een abonnement is makkelijk en goedkoper dan losse koffie! Je ontvangt elke maand de door jou gewenste soort en hoeveelheid Café Matagalpa (vers gebrand) en betaalt via een automatische incasso. In de webshop vind je het formulier voor het afsluiten van een abonnement.

Wat voor soort koffie is Café Matagalpa?
De koffie is 100% arabica. Arabica is de beste koffiesoort en groeit in de bergen van Matagalpa met name ‘in de schaduw’, dat wil zeggen dat de verbouw van de koffie onderdeel is van het ecosysteem.

Wie produceren Café Matagalpa?
Onze koffie komt van kleine koffieboeren, lid van coöperaties in de regio Matagalpa, Nicaragua. Een aantal van deze boeren kennen wij en bezoeken wij tijdens werkbezoeken. Tevens ondersteunen wij de coöperaties met kredieten (eenmalig) en geld voor scholing en trainingen. De coöperaties hebben speciale ledenprogramma’s gericht op gender, jongeren, onderwijs, toerisme en milieu/klimaat.

Hoe komt de koffie in Tilburg?
Wij hebben de koffie besteld bij GEPA, die deze heeft ingekocht bij de coöperatie Cecocafen. GEPA is dé fairtrade organisatie van Duitsland, vergelijkbaar met Fairtrade Original in Nederland.

Waar wordt Café Matagalpa gebrand?
De koffie wordt gebrand, een deel wordt gemalen, en verpakt door Beans Coffee. Beans Coffee is op weg naar een CO2-neutrale bedrijfsvoering en zorgt dat de jute koffiezakken worden hergebruikt.

Is de verpakking duurzaam?
Een deel van de zakken wel, een deel nog niet. Op dit moment zijn de 250 grams zakken al duurzaam (aluminiumvrij). Lever deze verpakking in bij het plastic afval (PMD). De andere verpakkingen worden zsm aluminiumvrij. Deze zakken moeten nu nog bij het restafval.
Natuurlijk kan het altijd beter. We willen daarom kijken of we later ook met refills kunnen gaan werken, bijvoorbeeld door hervulbare blikken te gaan gebruiken. Heb je een ander/beter idee? Laat het ons weten!

Hebben jullie ook cups of pads?
Nee, dit is voor ons (nog) niet haalbaar.

Verkopen jullie ook decaf koffie?
Nee, dit is voor ons (nog) niet haalbaar.

Kan ik ook kiezen voor een andere roast?
Nee, dit is voor ons (nog) niet haalbaar.

Hoe lang is Café Matagalpa houdbaar?
Zie de datum op de verpakking. Als de datum verstreken is, bederft de koffie niet, maar smaakt deze voor de fijnproever minder goed. Bonen houden het aroma langer vast.

Hoe bewaar ik de koffie het beste?
Het beste is om de koffie in de originele verpakking te laten en in een luchtdichte pot of blik te doen (koel, donker en droog). Bonen (waarvan je steeds een deel maalt) houden het aroma langer vast.

Hoe is de prijs van Café Matagalpa bepaald?
De prijs is bepaald op basis van de drie belangrijkste kenmerken van de koffie: arabica, fairtrade en biologisch. Daarnaast is er een marktonderzoek onder potentiële klanten gedaan en is gekeken wat andere aanbieders voor vergelijkbare koffie vragen. Door Café Matagalpa te kopen steun je het werk van de Stedenband én de koffieboeren.

Wat krijgen de koffieboeren betaald?
De koffieboeren hebben van inkoper GEPA de prijs gekregen die geldt voor fairtrade en biologische arabica koffie. Deze ligt hoger dan de prijs voor ‘reguliere’ koffie en zorgt voor een hoger inkomen voor de koffieboeren en hun gezinnen.

Wat doen jullie met de winst?
Café Matagalpa is een sociale onderneming van de Stedenband Tilburg-Matagalpa. Dit betekent dat de winst terugvloeit naar de stichting. In dit eerste pilot jaar is besloten om 75% van de winst te bestemmen voor het werk van de Stedenband Tilburg-Matagalpa en 25% voor projecten tbv kleine koffieboeren in Matagalpa. Later bekijken we of we deze verdeling gaan herzien.

Wat is de Stedenband?
De Stedenband is een stichting die projecten voor kansarme groepen mensen ondersteunt in Matagalpa (Nicaragua) en hierover voorlichting geeft in Tilburg. Ook vinden (culturele en kennis-) uitwisselingen plaats. Zie voor meer info www.tilburg-matagalpa.nl of volg ons op twitter, facebook of instagram.
Ongeveer 50 vrijwilligers zijn actief voor de Stedenband. Zij worden ondersteund door een part-time coördinator. De gemeente Tilburg verleent subsidie aan de Stedenband.

Onze koffie komt van de Matagalpese coöperatie Cecocafen. Deze coöperatie exporteert biologische fairtrade koffie van hoge kwaliteit, geproduceerd door kleine koffieboeren (m/v) die werken onder eerlijke en duurzame omstandigheden.
Meer dan 2500 boeren/families zijn lid. Zij horen bij 12 kleinere coöperaties uit de gemeenschappen in de bergen, gelegen op een hoogte van 900-1500 meter, waar sprake is van een vochtig tropisch klimaat. Dit ecosysteem is van groot belang voor de regio Matagalpa.

Nicaragua staat bekend om de goede kwaliteit arabica koffie. De soorten die het meest worden verbouwd zijn de Bourbon, de Typica en de Caturra. De Yellow Bourbon heeft vele prijzen gewonnen en heeft de perfecte balans tussen zoet en friszuur. De smaak van de Typica is elegant, met tonen van bloemen en fruit. En de Caturra blinkt uit in rijke en intense smaken zoals bes, caramel, vanille en chocolade. Deze koffie komt het meest voor in de regio Matagalpa.

Het kwaliteitsprofiel van Café Matagalpa is: friszuur, met de smaken chocolade, gedroogd fruit, honing en caramel.

Cecocafen ondersteunt de boeren bij de verbetering van het productie- en verwerkingsproces en de lokale ontwikkeling van de gemeenschap, met speciale aandacht voor vrouwen en jongeren en andere activiteiten, waaronder ecotoerisme.

De Stedenband Tilburg-Matagalpa ondersteunt kleine koffieboeren via het koffieproject.

Bekijk de video over koffie uit Matagalpa.

 

 

 

Archief van berichten