Nieuws

Afbeelding Kogels dollars en ambitiesKogels, dollars en ambities; macht en politiek in Nicaragua
van JanGeert van der Post

In september 2021, tweehonderd jaar nadat Nicaragua onafhankelijk werd van de Spaanse kolonisator, verscheen in het Nederlands eindelijk het eerste echte boek over de geschiedenis van Nicaragua. Het is een degelijk en kloek boek geworden. De auteur, JanGeert van der Post, is een voormalig ontwikkelingswerker, die tien jaar lang actief is geweest in dit Midden-Amerikaanse land. Hij schreef zeven jaar geleden ook al een boek over Nicaragua, maar toen in het Spaans: de geschiedenis van het Nicaraguakanaal. Destijds was nog niet zeker of dit kanaal er wel of niet zou gaan komen, maar inmiddels is duidelijk geworden dat het land meer behoefte heeft aan andere ambities. En dat ook kogels en dollars het land sedert 1821 weinig welvaart en welzijn hebben gebracht, toont dit tweede boek overtuigend aan.

De titels van de elf hoofdstukken waarlangs deze studie is opgebouwd zijn weloverwogen gekozen, maar zullen voor lezers die de geschiedenis van Nicaragua niet goed kennen, soms wat raadselachtig klinken. Zo handelt het eerste hoofdstuk, ‘De rooframp’, over de gevolgen van de enorme aardbeving die de hoofdstad Managua trof rond de kerst van 1972. Inmiddels is al het derde lid van de Somozadynastie aan het bewind, generaal Anastasio Somoza Debayle, die van de macht en van de ramp gebruik maakt om het familiekapitaal nog verder te vergroten. In dit eerste hoofdstuk wordt pijnlijk duidelijk hoe ongestraft geroofd kon worden, maar tegelijkertijd wordt duidelijk dat dit niet eindeloos zo door kon gaan. De auteur geeft dit heel fijntjes aan middels het volgende zinnetje: ‘De grondvesten van de macht waren met de aarde onder Managua gaan schudden.’ De parallellen die aan het einde van het boek getrokken zullen gaan worden tussen de Somozadynastie en de Ortegadynastie, vormen waarschijnlijk de reden dat de auteur met deze episode zijn boek opent. Een opbouw langs chronologische lijnen van de geschiedenis van Nicaragua had misschien meer voor de hand gelegen, maar de gekozen opzet pakt de lezer wel meteen bij de lurven.

Ons jaarverslag 2021 is verschenen en staat online op deze website. Als je hier klikt, kun je het openen en lezen. De jaarrekening 2021 is hier.

Kiek klein27 april 2022 - Kiek Boelaars, oprichter en eigenaar van sportschool voor vrouwen Kwidam, ontving gisteren een koninklijke onderscheiding.

Met haar sportschool was zij jarenlang partner van onze vrouwengroep en via mede door haar georganiseerde activiteiten kwamen veel fondsen binnen voor het microkredietproject. In 2014 nam Kiek deel aan onze jubileumreis om de vrouwen die met de microkredieten werken te bezoeken.

Gefeliciteerd, Kiek!

 

Drunense Duinen 1April 2022 - Als er Nicaraguaanse muurschilders naar Tilburg komen, zorgt de Stedenband voor een gastgezin. Herman Fitters heeft zijn huis en dat van zijn gezin regelmatig opengesteld voor gasten uit Matagalpa. En dat is natuurlijk een uitgelezen kans om zo'n logé het hemd van het lijf te vragen.

Om bij het begin te beginnen: Waar kom je vandaan, wie is je vader, wie is je moeder?
Ik ben geboren op 11 september 1978 in een dorpje in Nicaragua dat hoort bij de stad Léon. Maar het dorpje ligt dichter bij Estelí, de stad waar ik nu woon. Ik heb vijf zussen en zeven broers, waarvan er twee overleden zijn. Ikzelf ben het negende kind. Met een aantal woon ik nog altijd bij mijn moeder in huis. Ik zou graag in een eigen huis wonen, maar dat is onbetaalbaar in Estelí. Ik ben er wel voor aan het sparen.
Mijn vader ken ik amper, ik spreek hem nooit. Als ik hem tegenkom in de stad doe ik alsof ik hem niet zie. Een groot gezin vind ik niet fijn, maar het was vroeger normaal. Kinderen zijn een geschenk van God, zei men dan. Tegenwoordig is twee of drie kinderen het meest gebruikelijk in Nicaragua. Mijn voormalige vriendin wilde graag kinderen, maar ik niet. Daarom is het uitgegaan.

Manuel en weth15 april 2022 - Tilburg is drie murales rijker geworden. De kleurrijke kunstwerken zijn heel verschillend qua ontwerp en locatie, maar hebben allemaal een Nicaraguaans tintje. Schilder Manuel Alaniz Gámez woont in Estelí, maar schildert overal waar ze hem uitnodigen. Samen met kinderen, wijkbewoners, studenten en leerlingen.

Wethouder Marcelle Hendrickx (onderwijs, kunst & cultuur én wijkwethouder van West) kwam naar WijWest om de mural daar te onthullen. Vrijwilligers, kinderen, ouders en docenten van de Jeanne d'Arc school waren aanwezig in de prachtig aangelegde tuin waar het 12 meter lange schilderij is opgehangen.

Bij MBO-opleiding Yuverta

IMG 3327April 2022 - Café Matagalpa: eerlijke koffie voor een betere toekomst. Want door het drinken van Café Matagalpa zorg je er niet alleen voor dat de boeren een eerlijke prijs krijgen, je steunt ook de Stedenband Tilburg-Matagalpa. En dat mag heel Tilburg weten! Daarom zijn wij druk bezig om deze koffie bekender te maken; samen vormen we het marketing-team van Café Matagalpa.
Sinds februari zijn we bezig met het schrijven van een marketingplan, waar we onder andere de doelgroep opnieuw bepaald hebben: jongvolwassenen van 25 tot 45 jaar. Nu we weten wat de doelgroep is, zijn we aan het achterhalen waar zij van houden, wat ze lezen, waar ze naar kijken, wat ze belangrijk vinden en wat ze doen op social media zoals Facebook, Instagram en Twitter. Zodra we dit hebben kunnen achterhalen,

Archief van berichten