Nieuws

Logo sitio webAugustus 2022 - De Nicaraguaanse regering wil de samenleving het zwijgen opleggen. Diverse radiostations zijn gesloten en verboden, waaronder Radio Vos, een medium van het Matagalpese Vrouwencollectief. De politie drong zelfs het pand binnen waarin het Vrouwencollectief werkzaam was, maar dat inmiddels een andere eigenaar heeft.

SITE Bisschop Rolando AlvarezAugustus 2022 - De Nicaraguaanse regering verbood onlangs opnieuw een groot aantal niet-gouvernementele organisaties (ngo's). En zelfs katholieke radiostations zijn nu uit de lucht. Dat heeft alles te maken met een kritische bisschop van Matagalpa. President Ortega heeft een knipperlichtrelatie met de kerk.

Sinds de anti-regeringsprotesten van 2018 zijn er in Nicaragua in totaal 1.680 ngo's op non-actief gesteld, ondergronds gegaan of volledig afhankelijk gemaakt van social media voor hun bereik. Dit geldt nu ook voor tien katholieke radiostations, behorende bij het diocees Matagalpa. Het gebeurde nadat de bisschop van Matagalpa - op 19 augustus 2022 - werd gearresteerd. Hij had namelijk gesproken over mensenrechtenschendingen door de regering.

Van atheïst tot gelovige

Van oudsher hebben katholieke gezagsdragers en hun media in Latijns-Amerika enige onafhankelijkheid omdat zij onderdeel uitmaken van een wereldwijde macht; de kerk als multinational. Nicaragua telt veel katholieken en daar heeft een regering dus mee te maken. Maar aan die godsdienstige vrijheid lijkt nu een einde te komen.

Afbeelding Kogels dollars en ambitiesKogels, dollars en ambities; macht en politiek in Nicaragua
van JanGeert van der Post

In september 2021, tweehonderd jaar nadat Nicaragua onafhankelijk werd van de Spaanse kolonisator, verscheen in het Nederlands eindelijk het eerste echte boek over de geschiedenis van Nicaragua. Het is een degelijk en kloek boek geworden. De auteur, JanGeert van der Post, is een voormalig ontwikkelingswerker, die tien jaar lang actief is geweest in dit Midden-Amerikaanse land. Hij schreef zeven jaar geleden ook al een boek over Nicaragua, maar toen in het Spaans: de geschiedenis van het Nicaraguakanaal. Destijds was nog niet zeker of dit kanaal er wel of niet zou gaan komen, maar inmiddels is duidelijk geworden dat het land meer behoefte heeft aan andere ambities. En dat ook kogels en dollars het land sedert 1821 weinig welvaart en welzijn hebben gebracht, toont dit tweede boek overtuigend aan.

De titels van de elf hoofdstukken waarlangs deze studie is opgebouwd zijn weloverwogen gekozen, maar zullen voor lezers die de geschiedenis van Nicaragua niet goed kennen, soms wat raadselachtig klinken. Zo handelt het eerste hoofdstuk, ‘De rooframp’, over de gevolgen van de enorme aardbeving die de hoofdstad Managua trof rond de kerst van 1972. Inmiddels is al het derde lid van de Somozadynastie aan het bewind, generaal Anastasio Somoza Debayle, die van de macht en van de ramp gebruik maakt om het familiekapitaal nog verder te vergroten. In dit eerste hoofdstuk

Ons jaarverslag 2021 is verschenen en staat online op deze website. Als je hier klikt, kun je het openen en lezen. De jaarrekening 2021 is hier.

Kiek klein27 april 2022 - Kiek Boelaars, oprichter en eigenaar van sportschool voor vrouwen Kwidam, ontving gisteren een koninklijke onderscheiding.

Met haar sportschool was zij jarenlang partner van onze vrouwengroep en via mede door haar georganiseerde activiteiten kwamen veel fondsen binnen voor het microkredietproject. In 2014 nam Kiek deel aan onze jubileumreis om de vrouwen die met de microkredieten werken te bezoeken.

Gefeliciteerd, Kiek!

 

Drunense Duinen 1April 2022 - Als er Nicaraguaanse muurschilders naar Tilburg komen, zorgt de Stedenband voor een gastgezin. Herman Fitters heeft zijn huis en dat van zijn gezin regelmatig opengesteld voor gasten uit Matagalpa. En dat is natuurlijk een uitgelezen kans om zo'n logé het hemd van het lijf te vragen.

Om bij het begin te beginnen: Waar kom je vandaan, wie is je vader, wie is je moeder?
Ik ben geboren op 11 september 1978 in een dorpje in Nicaragua dat hoort bij de stad Léon. Maar het dorpje ligt dichter bij Estelí, de stad waar ik nu woon. Ik heb vijf zussen en zeven broers, waarvan er twee overleden zijn. Ikzelf ben het negende kind. Met een aantal woon ik nog altijd bij mijn moeder in huis. Ik zou graag in een eigen huis wonen, maar dat is onbetaalbaar in Estelí. Ik ben er wel voor aan het sparen.
Mijn vader ken ik amper, ik spreek hem nooit. Als ik hem tegenkom in de stad doe ik alsof ik hem niet zie. Een groot gezin vind ik niet fijn, maar het was vroeger normaal. Kinderen zijn een geschenk van God, zei men dan. Tegenwoordig is twee of drie kinderen het meest gebruikelijk in Nicaragua. Mijn voormalige vriendin wilde graag kinderen, maar ik niet. Daarom is het uitgegaan.