Agenda

26 t/m 30 juli Global Goals vogeltjesrace bij LunaLunaLuna

IMG 4061Na het succesvolle eerste jaar op deze plek, keert minifestival LunaLunaLuna terug in het Wilhelminapark. Bezoek deze 'theatrale oase voor intiem spektakel temidden van het jachtige kermisgeweld'.

Zie LunaLunaLuna – Wilhelminapark Tilburg voor alle acts.

Onze vogeltjesrace is leuk voor jong en oud én je steunt er onze projecten in Matagalpa mee! De openingstijden volgen later.

13 mei - Groene Voeten Markt

groene voetenEen markt vol groene en duurzame producten en ideeën, waaronder Café Matagalpa, groene boeken en onze handmade vogeltjes.

Locatie: Villa de Vier Jaargetijden.

Tijd: van 11 tot 16 uur.

Online boekwinkel

LOGO BVTLPMOp boekwinkeltjes.nl hebben wij - ism 'Boek winst' - onze eigen online boekwinkel.
De opbrengst is bestemd voor onze projecten in Matagalpa.
Bij kopers in Tilburg e.o. worden de bestellingen voor 1 euro aan huis bezorgd.

Klik hier en kijk of er iets voor je bij zit.

Cadeau-idee

vogeltjesOnze Nica-vogeltjes worden steeds leuker!
De vogeltjes zijn gemaakt van balsahout, fair geproduceerd in Nicaragua en met kindvriendelijke verf beschilderd.

Solo, op een kronkeltakje of op een plankje zijn ze een erg leuk presentje voor elke gelegenheid. Je kunt ze ook in de kerstboom of aan een paastak hangen! Mail ons als je interesse hebt: stedenband[at]tilburg-matagalpa.nl (type een @ ipv at) en geef je bestelling door.

Ze kosten 3,50 euro per stuk of 5 euro voor de 'bewerkte' vogeltjes (excl eventuele verzendkosten). Met de opbrengst steunen we onze projecten in Matagalpa.

 

Actueel nieuws

Muurschilderkampioen STM

Pres 3 2018Februari 2023 - Joehee! 's Werelds mooiste muurschildering bevindt zich in onze stad. Maar dat Tilburg muurschilderkampioen is heeft toch meer te maken met de Stedenband Tilburg-Matagalpa (STM). Al sinds 1988 siert STM de stad met allerlei murales - met medewerking van jonge burgers én met een boodschap.

De Tilburgse muurschildering Trashure is onlangs verkozen tot het mooiste piece of street art ter wereld. Het werk is te zien op een gevel van een recyclingbedrijf aan de Centaurusweg. Bij een selectie van werken uit tien landen gaf een internationaal publiek deze muurschildering de meeste stemmen. Het is een kers op de taart van Tilburgs stimuleringsbeleid in de afgelopen jaren voor deze kunstvorm. Er bestaat ook een rondleiding door de stad langs allerlei schilderingen, vormgegeven door de lokale kunstenaarsscene. Wel heel spijtig dat ze voorbijgaat aan de vele Nicaraguaans-Tilburgse muurschilderingen.

Maatschappelijk geëngageerd

Voor de oorsprong van muurschilderingen kun je ver in de tijd terug gaan. Tot in de prehistorische grotten.

Lees meer...

Terug in de tijd… 1984

carlos bewerkt

Nicaragua bezoeken in 1984 en dan een dagboek bijhouden, geeft een andere kijk op de actualiteit…
De huidige regeringspartij -het FSLN- was toen de beweging die het volk hoop gaf op een andere toekomst. Hier een fragment uit dat dagboek.

Het is zondagmiddag, 26 augustus. In alle rust belde ik aan bij iemand die Carlos Arguëllo heette, volgens mijn aantekeningen. Het was stil op straat, de bel doorbrak die stilte en hij begroette me buitengewoon hartelijk. Ik was enigszins verbaasd, hij dacht iemand van de Novib aan te treffen. Op zijn vraag welke nationaliteit ik had, zei ik namelijk de Nederlandse. Dat maakte onze ontmoeting niet minder boeiend, integendeel. Carlos stelde zich voor als een compañero van het Frente, al jaren betrokken bij de Revolutie, bij de strijd,  bij het werk en de productie ten behoeve van de lokale economie.

Hij was tandarts en hij was gekozen op 20 augustus 1979 in de volksassemblée op het plein van Matagalpa. De situatie was hier -zoals in het hele land- nogal chaotisch, vertelde hij. Een behaalde overwinning, okay, maar Matagalpa lag in die dagen voor 30% in puin en er was totaal geen leiding. Problemen te over: kapotte woningen en straten, watergebrek, geen elektriciteit ofandere gemeentevoorzieningen.
Het was zeker niet makkelijk, maar iedereen was wel bereid de handen uit de mouwen te steken, hoewel….snel daarna kwam een interne strijd aan het licht: de grote werkgevers begonnen zich te organiseren in verbanden van Veeboeren, van Koffieboeren en -handelaren als een soort van parallelle organisaties. Daarnaast was er sprake van een vlucht van veel somocistas (aanhangers van de verdreven dictator Somoza) in de regio.

Lees meer...

Een betere wereld met Agualí

IMG 5655Februari 2023 - Agualí is een milieueducatiecentrum op de berg Apante, ten oosten van de stad Matagalpa. We maken kennis met Ernesto, Julio en Gema. Onze Stedenband steunde vorig jaar de opleiding van een groep jongeren tot tweetalig natuurgids. Julio (links op de foto) is een talent uit een eerdere groep. Ernesto geeft de Engelse lessen en werkt bij Matagalpa Tours (die een deel van de winst aan Agualí besteedt). Ook maken we kennis met Gema, die het centrum coördineert.

Agualí wil een betere wereld en dat gaat over een schoon milieu en liefde voor de natuur, maar ook over hoe we met elkaar omgaan. De jongeren die worden opgeleid krijgen dit allemaal mee. Zij werken op hun beurt weer met kinderen (uit de buurt of van scholen) en zo breidt de olievlek zich uit.

Jongeren met ambities

Agualí betekent water in twee talen (Spaans en inheems). We krijgen een rondleiding over het terrein. Er is een groot huis met slaapgelegenheid (stapelbedden voor groepen) en een grote veranda, een kleiner huis, een keuken, afdakjes waaronder je een tentje kunt opzetten, toiletten, een moestuin, speelattributen van oude autobanden, mooie beplanting, murales, bijenkasten en een uitzichtpunt. Alles heel smaakvol ingericht en je kunt er lekker rondwandelen.

Lees meer...

Stedenbanden onder vuur

mural Bea klaarIn navolging van Eindhoven en Den Bosch heeft Tilburg in december 2022 de band met haar Chinese zustersteden beëindigd. Dit vanwege de mensenrechtensituatie in China, met name de Oeigoeren-kwestie. Moeten we ons zorgen maken over de solidariteitsband met Matagalpa?

Changzhou en Chengdu, u heeft er vast nog nooit van gehoord. Het zijn steden waar door de gemeente Tilburg gesteunde handelsdelegaties heen trokken. Nog altijd bestaat een dergelijke band met de Japanse stad Minamiashigara, dit vanwege de Fuji-fabriek in Tilburg. Japan pleegt echter geen culturele genocide op minderheden, voor zover bekend.

Eigenlijk zijn dit geen echte stedenbanden, maar meer gemeentelijke banden, ontstaan vanuit (bedrijfs)economische motieven. De mensen daar schieten er niks mee op en de mensen hier ook niet. Het politieke signaal vanuit de Tilburgse gemeenteraad –hoe terecht ook– zal de Chinese regering niet boeien.

Dan naar Groningen. Daar vroeg de lokale CDA-fractie in oktober jongstleden om ‘beëindiging van alle stedenbanden met bepaalde regimes’. Een samenwerking van de gemeente met dergelijke landen was immers niet wat de gemeente zou moeten willen. In dit rijtje stond –niet verrassend–ook de stedenband met het Nicaraguaanse San Carlos. Terecht antwoordde het Gronings college dat er voor stopzetting van de Stedenband Groningen-San Carlos geen enkele reden bestaat. Ze werkt immers van bevolking tot bevolking, doet projecten via niet-gouvernementele organisaties (ngo's) en juist niet met de overheid.

Lees meer...

Klimaatprobleem ook in Matagalpa urgent

IMG 5119Januari 2023 - Een afspraak bij de Movimiento Comunal. Deze organisatie kun je het beste vergelijken met een welzijnsorganisatie, maar dan wel een die de mouwen opstroopt en concreet werkt aan oplossingen. De organisatie heeft vijf werkgebieden en werkt in het hele departement Matagalpa, in negen gemeenten.

De thema’s zijn gezondheidszorg (veel campagnes en preventie), milieu/klimaat, educatie (ze hebben een aantal kleuterscholen en een centrum voor kansarme kinderen), risicobeheer (denk aan voorbereidingen op rampen) en de organisatie van de gemeenschap. De rode draad is het verbeteren van de leefomstandigheden.

De organisatie is klein: een paar medewerkers. Verder werken ze met heel veel vrijwilligers en ‘leiders’, waaronder veel jongeren. Ze zijn geen ‘projectorganisatie’, hoewel projecten af en toe nodig zijn om iets in gang te zetten. De vrijwilligers zorgen voor continuiteit.

Thema milieu/klimaat

Ik ben vooral geinteresseerd in het thema milieu/klimaat vanwege de actuele urgentie van het klimaatprobleem.

Lees meer...

Lees hier de de online versies van de ¡Cómo No! het informatieblad over de Stedenband Tilburg-Matagalpa.

Informatieblad ¡Cómo No!

Lees hier de nieuwsbrieven van de stedenband. Meld je aan om de nieuwsbrief digitaal te ontvangen.

Nieuwsbrief

Het werk van de stedenband is mogelijk door steun van velen. Wil je weten hoe jij kunt helpen?

Steun ons


We hopen dat de Tilburg Ten Miles dit jaar wél doorgaat en maken plannen voor een side event in het centrum waar de wereld aan Tilburg wordt getoond en Tilburgers de wereld leren kennen en wat dat te maken heeft met de Global Goals.
I.s.m. onder andere LBSNN, gemeente Tilburg, SDG Nederland, mondiale organisaties Tilburg en studenten van Helicon en Fontys.