logo Stedenband Tilburg-Matagalpa

N3Er komt heel wat bij kijken voor je koffie op de markt kunt brengen: marktonderzoek, businessplan, contacten met coöperaties, importeurs, branders en afnemers (de koffieketen). Een STM-projectgroep met daarin bedrijfskundestudenten heeft het toch maar mooi voor elkaar gekregen.


De stedenband Tilburg-Matagalpa slaat nieuwe wegen in en is tegenwoordig ook ondernemer. Op het gebied van toerisme doen we dat al vanaf 2016, maar ondervonden we tegenslag door de onrustige situatie in Nicaragua in 2018/19 en nu door corona. Hopelijk vergaat het onze nieuwste onderneming Café Matagalpa beter. Café Matagalpa verschaft de Stedenband eigen inkomsten, hard nodig vanwege de dalende gemeentelijke subsidie. Daarnaast maken wij natuurlijk de koffieboeren in Matagalpa blij met de verkoop van hun koffie. Het verantwoord verbouwen van arabica koffie in de bergen rond Matagalpa is van essentieel belang voor het behoud van het ecosysteem en om de effecten van de klimaatverandering op te vangen. Maar voor ons Nicaragua-liefhebbers is het ook gewoon leuk om deze heerlijke, milde fairtrade én biologische koffie in Tilburg te verkopen en thuis te kunnen drinken.
Een projectgroep ‘Koffie uit Matagalpa in Tilburg’ met daarin studenten bedrijfskunde en enkele vrijwilligers heeft zich hier hard voor gemaakt en contacten gelegd met de Matagalpese coöperaties, importeurs in Europa en branders in Nederland. Na een marktonderzoek, het opstellen van een businessplan, het branden van de koffie, de vormgeving van een eigen etiket en een ware proeverij bij café LOOS! in het Spoorpark zijn we de koffie daadwerkelijk gaan verkopen. Er is een nieuwe groep ‘Café Matagalpa’ ontstaan, bestaande uit beheerders van de webshop en bezorgers. In de webshop, ontwikkeld door Frans van Hoek en Miranda, kunnen klanten hun koffiebonen of gemalen koffie bestellen en betalen. En een keuze maken voor losse verkoop of een voordeliger maandabonnement.

 

De bezorgers

Aan het einde van de keten zitten de bezorgers, waaronder ondergetekende. Met veel plezier bezorg ik Café Matagalpa bij klanten in en om Tilburg. We krijgen de bestellingen met pakbonnen toegestuurd van webshopbeheerders Mayke en Rosa en maken een mooi pakketje klaar met een bedankje erbij. Naast het persoonlijk afgeven, verzorg ik ook de bestellingen buiten Tilburg, naar onder andere Groningen, Amsterdam, Haarlem en Utrecht. Ik probeer de koffie zo goed mogelijk te verpakken in doosjes die hergebruikt kunnen worden, want we willen deze onderneming zo milieuvriendelijk en duurzaam mogelijk runnen. Mocht iemand van jullie nog kleine dozen hebben (waar 2 tot 4 pakken koffie in kunnen) dan houd ik me aanbevolen.
Vooraf mail of bel ik de klant even om te vertellen dat de koffie eraan komt (tevens even een check voor het juiste adres) of dat het zo ‘hard’ gaat met de koffiebestellingen dat ze even op een nieuwe voorraad moeten wachten. Ik zeg altijd: “wachten betekent héle verse koffie.”
De reacties die ik terug gemaild krijg of persoonlijk krijg wanneer ik de koffie kom brengen, zijn heel leuk. Mensen bedanken me voor de goede verzending met het leuke briefje. Of ze vragen of ik zelf de koffie lekker vind of hoe het met de verkoop van Café Matagalpa gaat. Ook reacties als: “Leuk om een pak koffie uit Nicaragua cadeau te geven” of “Als ik de koffie lekker vind, bestel ik weer hoor.”
Ik heb niet het complete overzicht van de verkoop, maar volgens mij gaat het GOED! Met plezier maak ik deel uit van de koffieketen Matagalpa-Tilburg, al is het maar een klein steentje dat ik kan bijdragen. Goed voor de Stedenband én goed voor de koffieboeren.
Ben je ook benieuwd naar Café Matagalpa? Neem dan snel een kijkje in onze webshop Koop je liever niet online? Loop dan even binnen bij café LOOS! in het Spoorpark (ingang West; het café zit bij BeweegR) en koop daar onze koffie.