Chris Oomes Docu met Piet den Blanken DNS BNWrr defFotojournalist Piet den Blanken overleden

6 april 2022 - Op vrijdag 25 maart jl. organiseerden wij een filmavond waarop de documentaire “Feitelijk maar niet objectief” over het leven en werk van de fotojournalist Piet den Blanken werd vertoond. Het lag in de bedoeling dat Piet zelf aanwezig zou zijn om na de documentaire vragen vanuit de zaal te beantwoorden. Helaas was Piet niet aanwezig omdat hij in Guatemala in het ziekenhuis lag. Medio november van het vorig jaar was Piet opnieuw naar Centraal Amerika vertrokken om oude bekenden op te zoeken en hen foto’s die hij bij eerdere bezoeken had genomen te laten zien.

De documentaire en het commentaar hierop van fotograaf Chris Oomes en vriend Lou Keune gaven een mooi beeld van de motieven van Piet voor zijn keuzes die hij als fotograaf maakte. Hij koos niet voor de makkelijkste weg, nam zelf risico’s, gaf mensen in heel moeilijke situaties een stem door hen te fotograferen. Piet was net als velen van ons geïnspireerd door de Sandinistische revolutie. Die wilde hij

in beeld brengen. Ook toen die revolutie haar glans verloor bleef hij het land bezoeken. Hij maakte foto’s van suikerrietkappers die aan ernstig nierfalen overleden. Dit thema kwam aan bod bij het vorige minifestival dat wij organiseerden. En hij ontmoette Ivania. Een moeder die zich uit financiële noodzaak prostitueerde. Over haar maakte hij samen met Lou Keune het prachtige boek Mijn moeder was een echte strijder.

 

De aanwezigen wensten Piet die 25e maart nog Beterschap vanuit de Nieuwe Stede waar we de documentaire bekeken. Maar helaas. Afgelopen maandag overleed Piet in het ziekenhuis in Guatemala. Een zeer betrokken en solidair mens is ons daarmee ontvallen. Gelukkig zijn er al die indrukwekkende beelden die hij maakte nog. En de mooie documentaire van Wilbert Smit.

Jan Vugts
(op de foto van Chris Oomes is Piet te zien in 'zijn' documentaire op de filmavond in de Nieuwe Stede)