logo Stedenband Tilburg-Matagalpa

Manuel en weth15 april 2022 - Tilburg is drie murales rijker geworden. De kleurrijke kunstwerken zijn heel verschillend qua ontwerp en locatie, maar hebben allemaal een Nicaraguaans tintje. Schilder Manuel Alaniz Gámez woont in Estelí, maar schildert overal waar ze hem uitnodigen. Samen met kinderen, wijkbewoners, studenten en leerlingen.

Wethouder Marcelle Hendrickx (onderwijs, kunst & cultuur én wijkwethouder van West) kwam naar WijWest om de mural daar te onthullen. Vrijwilligers, kinderen, ouders en docenten van de Jeanne d'Arc school waren aanwezig in de prachtig aangelegde tuin waar het 12 meter lange schilderij is opgehangen.

Bij MBO-opleiding Yuverta

is de oppervlakte van de mural nóg groter en siert deze het gebouw langs het spoor, iets ten oosten van station Tilburg. De oplettende treinreiziger kan hem bewonderen en met de grote letters erboven is in één oogopslag duidelijk wat we met deze projecten duidelijk willen maken: samen werken aan de Global Goals.

 

studenten bij mural YuvHerman Manuel Jan en Frans bij YuvProces
Het realiseren van de muurschildering is een heel proces. Allereerst maken de kinderen of studenten tekeningen die zij vinden passen bij een eerlijke en duurzame wereld in Tilburg en in landen zoals Nicaragua. De schilder maakt hier vervolgens een ontwerp van en legt dit voor aan de locatie waar geschilderd wordt.

Als iedereen akkoord heeft gegeven, zet de schilder het ontwerp op voorbewerkte panelen. Daarna kan het schilderen gelijk beginnen. Eerst worden de vlakken ingekleurd, zo nodig twee keer, daarna worden de contouren van de diverse figuren getrokken en tot slot volgen de details. Wie kan en wil, schildert mee.

Beatrix College
mural Bea klaarDe laatste van de drie murales hangt in gebouw C van het Beatrix College. Daar werd het project uitgevoerd met leerlingen van het tweetalig havo. Zij zijn verbonden met de school Solingalpa in Matagalpa en daarom zien we in deze schildering vooral de vriendschap terug. Ook het verhaal van de koffieboeren, waarover we in september een workshop gaven, had indruk gemaakt op de leerlingen. De koffie staat er dan ook prominent op.

Schilder Manuel was zeer tevreden over alle drie de projecten, de samenwerking met de wijk en de scholen en de ondersteuning van de vrijwilligers. En wij van de Stedenband zijn ook superblij met alle medewerking en het enthousiasme.

Lees ook het interview met schilder Manuel (zie artikel Interview bij Nieuws).

Miranda van der Klaauw

De muurschilderprojecten zijn meegefinancierd door LBSNN, koepelorganisatie van gemeenten in Nederland die samenwerken met Nicaragua, en het programma Development Education & Awareness Raising (DEAR) van de Europese Unie.