logo Stedenband Tilburg-Matagalpa

IMG 5158Januari 2023 - Een bezoek aan het centrum voor kansarme kinderen las Hormiguitas maakt altijd indruk, zelfs als er geen kinderen zijn. De medewerkers bereiden het (school)jaar voor; vanaf maandag starten de scholen. Gehuld in gele T-shirts heten ze ons (Toon, Ingrid en Miranda) welkom. Wat zijn ze blij dat er weer eens bezoek uit Tilburg komt, na al die jaren.

Met veel passie en enthousiasme vertellen ze over hun activiteiten. Twee van de medewerkers liepen hier zelf rond als kind en nu hebben ze er hun werk van kunnen maken. Zij kennen de situatie van de kinderen als geen ander. Veel kinderen komen uit arme families, hun moeders werken op de markt, hun vaders spelen meestal geen rol van betekenis in het gezin. Momenteel is het zo dat zelfs enkele moeders naar het buitenland zijn vertrokken om geld te verdienen (er is meer werkloosheid omdat diverse bedrijven en organisaties gesloten zijn). Soms blijven ze jaren weg en moet het kind opgroeien bij een oma of tante. Logisch dat ze dan soms hun hart willen luchten in het centrum. De medewerkers hebben daar alle begrip voor en nemen daar de tijd voor. Indien nodig steunen ze de kinderen bij moeilijke situaties, bijvoorbeeld in het geval van huiselijk geweld.

 

IMG 5165IMG 5161Beter dan Oranje

Met veel toewijding, kennis en ervaring bieden Liseth, Merlin, Sandra, Isabel en Alexis alle activiteiten aan de kinderen aan. Ze geven huiswerkbegeleiding, organiseren leesactiviteiten, sportlessen, computerlessen, muziek- en danslessen en schilderlessen. Trots vertellen ze dat ze regelmatig prijzen winnen met hun voetbalteam - ze speelden beter dan Oranje, zegt Alexis - ook met het meidenteam.

In het centrum kunnen 100 kinderen terecht. Een deel komt in de ochtend (en gaat ‘s middags naar school) en een deel komt in de middag (en gaat ‘s ochtends naar school). Daarnaast zoeken ze ook kinderen die nog niet naar school gaan op in de stad met een mobiele school. Ze doen een kleine acitiveit met hen en proberen ze te interesseren voor school. En via docenten op scholen proberen ze de ouders te overtuigen van het belang van onderwijs voor hun kinderen.

Het valt niet mee om onder de huidige omstandigheden de moed erin te houden en aan voldoende financiering te komen, maar toch zijn er mensen die doorgaan met hun belangrijke werk om kinderen een toekomstperspectief te geven. Respect!

Onze Stedenband steunt (ism Wilde Ganzen) las Hormiguitas dit jaar met 3.000 dollar. Van dit geld kopen ze materialen voor de kinderen en voor de activiteiten.