logo Stedenband Tilburg-Matagalpa

IMG 5655Februari 2023 - Agualí is een milieueducatiecentrum op de berg Apante, ten oosten van de stad Matagalpa. We maken kennis met Ernesto, Julio en Gema. Onze Stedenband steunde vorig jaar de opleiding van een groep jongeren tot tweetalig natuurgids. Julio (links op de foto) is een talent uit een eerdere groep. Ernesto geeft de Engelse lessen en werkt bij Matagalpa Tours (die een deel van de winst aan Agualí besteedt). Ook maken we kennis met Gema, die het centrum coördineert.

Agualí wil een betere wereld en dat gaat over een schoon milieu en liefde voor de natuur, maar ook over hoe we met elkaar omgaan. De jongeren die worden opgeleid krijgen dit allemaal mee. Zij werken op hun beurt weer met kinderen (uit de buurt of van scholen) en zo breidt de olievlek zich uit.

Jongeren met ambities

Agualí betekent water in twee talen (Spaans en inheems). We krijgen een rondleiding over het terrein. Er is een groot huis met slaapgelegenheid (stapelbedden voor groepen) en een grote veranda, een kleiner huis, een keuken, afdakjes waaronder je een tentje kunt opzetten, toiletten, een moestuin, speelattributen van oude autobanden, mooie beplanting, murales, bijenkasten en een uitzichtpunt. Alles heel smaakvol ingericht en je kunt er lekker rondwandelen.

IMG 5649Op de veranda zit de groep jongeren die nu in opleiding is. Ze krijgen Engelse les. Na de rondleiding willen (en moeten) ze Engels met ons praten. Ze zijn tussen de 20 en 30 jaar ongeveer. Velen hebben al iets gestudeerd of doen dat nog. Ze komen al een heel eind met hun Engels. Op het bord staan hun antwoorden op de vraag ‘Wat wil je worden?’ Een gids voor toeristen, een vertaler, een reiziger, een milieuleider, een vogelaar. Mooie ambities voor de toekomst.

In de cursus (drie dagdelen) gaan ze ook in op wat de jongeren interesseert. Julio heeft zich bijvoorbeeld gespecialiseerd in de bijen, nu is er een jongen die slangenexpert is. Hij redt slangen en laat ze weer vrij. Hij geeft er ook informatie over (maar 2% van de slagen is gevaarlijk).

Reizen

IMG 5632kleinAgualí is een groot voorstander van persoonlijke interactie en uitwisselingen met mensen uit andere landen. “Als je contact hebt met anderen, dingen samen doet, je organiseert en plezier hebt, kun je veel bereiken”, zo legt Ernesto uit. “Het is een proces en daar kan iedereen aan bijdragen. Als je een brigade of een stage organiseert, betrek je mensen, die krijgen er een gevoel bij, ze raken betrokken en connected.”

We vragen hoe hij aankijkt tegen het reizen per vliegtuig. “(Eco)toerisme maakt ook dingen mogelijk. Kijk naar Costa Rica, daar is 98% van de energie duurzaam en veel natuur is beschermd. Dat is dankzij eco- en responsible tourism. Reizen veranderen je mentaliteit en je leven. Je kunt niet houden van wat je niet kent.” We zijn onder de indruk van zijn pleidooi.

Wil je op bezoek bij Agualí of samen met andere jongeren op reis? Kijk dan op onze Toerisme website 

Agualí geeft ook een Engelstalige nieuwsbrief uit. Klik hier om hem te lezen.

Miranda van der Klaauw