logo Stedenband Tilburg-Matagalpa

een blik op de finishbalk met de doelenJuli 2023 - Veel Tilburgers hebben inmiddels een balsahouten vogeltje uit Nicaragua in huis. Gewonnen bij de vogeltjesrace op de Kermis of gekocht in onze kraam. Alles in het kader van de Tilburg4GlobalGoals (T4GG) campagne voor een eerlijke en duurzame wereld. Met de opbrengst financieren wij projecten voor beter onderwijs in onze zusterstad Matagalpa, Nicaragua.

Dit jaar zijn we tijdens de Kermis te gast bij de Zeven Geitjes. Op het terras onder de bomen staat ons huisje met de grote opblaasvogel opgesteld, de waterbakken ervoor. Deelnemers kiezen een van de doelen voor een eerlijke en duurzame wereld en proberen hun vogeltje met een waterpompje zo snel mogelijk naar de finish te krijgen.

kinderen en mama spelen samenmet de hele familie en de doelen op de fotosjoelen voor de Global Goalsvogeltje op de kraamDie finish (het jaar 2030) is geen vaste lijn. Bij tegenslagen, natuurrampen en oorlogen, verschuift hij naar achteren en moeten de spelers langer volhouden en extra hun best doen om hun doel te halen. Gelukkig hebben we vele gemotiveerde wereldverbeteraars gezien en heel veel blije gezichten bij het in ontvangst nemen van de prijs.

Na de race kan men op de foto en gaan we verder in gesprek over de doelen. Opvallend is dat veel mensen 'armoedebestrijding' en 'vrede & veiligheid' verkiezen boven 'eerlijk werk' en 'klimaatactie'. Ook kiezen veel meer mensen voor eerlijk ten koste van duurzaam. Toegegeven, kiezen tussen 17 doelen die allemaal belangrijk zijn kan eigenlijk niet, maar het geeft toch weer waar mensen de prioriteiten zien.

Behalve racen kunnen kermisbezoekers ook sjoelen in een speciaal voor de Global Goals ontwikkelde sjoelbak met 17 vakjes. En ze kunnen vogeltjes en koffie uit Matagalpa kopen ter ondersteuning van de Stedenband en de projecten. Alle activiteiten leveren veel plezier op bij jong en oud en ook onze vrijwilligers vinden het leuk om te doen.

Hartelijk dank aan Geert en Angelique van de Zeven Geitjes voor de gastvrijheid! En aan Abhilash voor de foto's.

LBSNN logotekst hoge resolutiedear logo euDit project wordt meegefinancierd door LBSNN, de koepelorganisatie van gemeenten in Nederland die samenwerken met Nicaragua, en het programma Development Education & Awareness Raising/DEAR van de Europese Unie.