logo Stedenband Tilburg-Matagalpa

onthulling x24 november 2023 - Vandaag zijn bij de schildersvakopleiding/ROC vier panelen met een krachtige boodschap onthuld. Onder leiding van de Nicaraguaanse schilder Manuel Alániz schilderden leerling-schilders, docenten en vrijwilligers aan tien meter muurschildering, die later in Tilburg Noord een mooie plek gaan krijgen.

Het project gaat over klimaatrechtvaardigheid. Zowel in Tilburg als in Matagalpa

detail jongen met fruitIMG 7849merken we de gevolgen van de klimaatverandering en kwetsbare groepen inwoners ondervinden de meeste overlast van bijvoorbeeld wateroverlast of extreme hitte, terwijl zij weinig hebben bijgedragen aan het probleem en niet de mogelijkheden hebben om er iets aan te doen. De panelen roepen op te koesteren wat de aarde ons geeft en waarschuwt voor de gevolgen van ons gedrag.

Op de detailfoto's is te zien wat de schilder ons wil vertellen: het ene paneel belicht de 'vruchten der aarde' die wij kunnen oogsten, het andere juist de bedreigingen: dieren sterven uit en de aarde wordt onleefbaar. Twee boodschappen, twee verschillende stijlen. Helaas kon wethouder Grashoff niet aanwezig zijn bij de onthulling. Maar de projectleider van WonenBreburg was er wel en hij was erg tevreden met het resultaat.

groep 1 Manuel in het rood x‘Klimaatactie’ is een van de Global Goals voor een eerlijke en duurzame wereld, waar ook in Tilburg aan wordt gewerkt. Trainee Berenike van Milieudefensie werkte aan het plan en stelde deze vorm voor. Wonen Breburg omarmde het idee. Dat leverde niet alleen een fantastisch artistiek resultaat op, ook de maatschappelijke discussies (aan de vooravond van de landelijke verkiezingen) waren waardevol.

Het project werd meegefinancierd door het LBSNN (de koepelorganisatie van gemeenten in Nederland die samenwerken met Nicaragua) en het programma Development Education & Awareness Raising/DEAR van de Europese Unie.

 

dear logo eu