logo Stedenband Tilburg-Matagalpa

IMG 20230422 183132325 HDRDat ons in Tilburg regelmatig muurschilders bezoeken is algemeen bekend. Op diverse scholen en onderwijsinstellingen in de stad zijn de resultaten van deze projecten zichtbaar. De schilderingen zijn altijd kleurrijk, maar dragen ook boodschappen uit voor een eerlijke en duurzame wereld. De bekende Global Goals dienen daarbij als inspiratie.

Jubileumjaar
Bij het laatste bezoek van Manuel Alániz, eind 2023, maakten enkele stedenbanders gebruik van de gelegenheid om bij WonenBreburg een stout plan in de week te leggen voor het jubileumjaar 2024. Zou het niet mogelijk zijn om in het kader van 40 jaar vriendschap met Matagalpa eens groot uit te pakken met een mega-mural op een flat? Dat zou een mooi cadeau aan de stad zijn. Manuel komt er graag (opnieuw) voor terug.
Woningbouwcoöperatie WonenBreburg staat er in elk geval voor open. Maar voor grote projecten moeten er nogal wat neuzen dezelfde kant op. Bij nadere oriëntatie blijkt er in Tilburg, in navolging van Breda, reeds een gemeentelijke werkgroep voor muurschilderingen te zijn opgericht. Die zou zich op korte termijn hierover kunnen buigen.

Lessen en tips
Een masterclass over muurschilderingen op het Blind Walls Film Fest in Breda, december jongstleden, leverde nog wat nuttige lessen en tips aan de Stedenband. Uitgangspunt moet altijd de waarde voor de omgeving zijn, niet de waarde voor de artiest of de (financierende) organisatie. Ook de bewoners moeten er bij worden betrokken. Gelukkig is dat iets wat de Stedenband altijd al gedaan heeft. Maar let op: het gaat niet alleen om de flatbewoners. Juist de mensen die tegenover een beschilderde flatmuur wonen zijn degenen die er de hele dag naar moeten kijken. Hoe dan ook moet een Nicaraguaanse mural zowel voor het gebouw als voor de wijk in haar geheel een meerwaarde betekenen.

Manuel's laatste project, voor Tilburg Noord, laat zien dat dat laatste heel wel mogelijk is en op korte termijn realiseerbaar. Voor de goede orde: alles kost geld. Dit project werd mede gefinancierd door het LBSNN (de koepelorganisatie van gemeenten in Nederland die samenwerken met Nicaragua) en het programma Development Education & Awareness Raising/DEAR van de Europese Unie.

Voor een jubileum-mural zou nu eens de gemeente Tilburg mogen bijdragen. Het kan absoluut niet uit de huidige (jubileum)begroting. Heb je een tip voor een muur op een mooie plek? Laat het ons weten!

Herman Fitters

Meer lezen over straatkunst? Herman schreef ook dit artikel voor Brabant Cultureel
https://www.brabantcultureel.nl/2023/12/17/straatkunst-verfilmd-van-radicale-actie-tot-institutionalisering/