December 2024 - Op het einde van dit jubileumjaar heeft de redactie van Qué Pasa het Sustainable Development Report 2024 er eens bijgepakt om te kijken waar Nicaragua en Nederland nu eigenlijk staan in hun 'duurzame ontwikkeling'. Vergelijken kan op verschillende manieren en is best zinvol. Niet zozeer onze landen ten opzichte van elkaar, vooral de vergelijking met hun buurlanden en de wereld als geheel.
Om te zien hoe landen het doen op de 'ladder' van de Duurzame Ontwikkelingsdoelen (SDG's) bestaat er een speciale website van Verenigde Naties die dit inzichtelijk maakt. De prestaties van alle 193 VN-lidstaten worden hierin gerangschikt op basis van hun algemene score. Die score kan geïnterpreteerd worden als een percentage, op weg naar het behalen van alle 17 SDG's. Een score van 100 geeft dus aan dat alle SDG's zijn behaald.
Anno 2024 variëren deze percentages van 40% (Zuid-Soedan) tot 86% (Finland). Overigens is het rapport gebaseerd op de cijfers van het voorafgaande jaar. Het zal niet verbazen
dat de Scandinavische landen in deze algemene ranking aan kop gaan, gevolgd door een aantal andere Noordwest-Europese landen. Duitsland en Frankrijk (83%) scoren wat beter dan België en Nederland (79%). De Verenigde Staten -toch een OESO-land van het eerste uur- blijven steken op 74% en doen het minder goed dan bijvoorbeeld Uruguay en Cuba (77%).
Nicaragua moeten we in de eerste plaats vergelijken met haar buurlanden. De meeste Midden-Amerikaanse landen hebben een score van rond de 70% (Mexico, El Salvador, Honduras, Costa Rica, Panama, Colombia). Laagvliegers zijn Guatemala en Honduras met een SDG-score van rond de 60%. Nicaragua zit daar weer tussenin met 65%. Het land is mondiaal gezien een middenmoter, maar heeft wel een aardige spurt gemaakt, groter dan haar buurlanden. In 2000, toen het meten van de millenniumdoelen startte, stond het nog op 56%.
Inzoomen
Verstandig is het om wat meer in te zoomen. Dat kan op dezelfde website via een interactieve wereldkaart en landenprofielen. Als het gaat om de ontwikkelingsdoelen Good Health (SDG 3), Well-being (SDG 4) en Gender Equality (SDG 5) is Nicaragua verder dan haar directe buurlanden. Op de doelstelling Climate Action (SDG 13, vooral CO2-emissies ) en de strijd tegen landdegradatie (SDG 15) steekt het land zelfs gunstig af in de hele regio Midden-Amerika. Nicaragua doet in dezen zeker niet onder voor Nederland, dat zoals we weten in een stikstofcrisis verkeert.
De enige absoluut neergaande trend in Nicaragua, volgens de VN, is op het gebied van Peace, justice and strong institutions (SDG 16). Dit heeft alles met de huidige politieke situatie te maken. Mexico, Honduras, Guatemala en Colombia tellen meer negatieve SDG-trends dan Nicaragua. Costa Rica heeft er ook een. El Salvador en Panama hebben er geen.
Spillover
Opvallend aan de wereldkaart is wel SDG 12: Responsible production and consumption. Hier scoren de meeste Afrikaanse landen het hoogste, samen met Cuba. Wat hierbij gemeten wordt (de indicatoren) zijn de hoeveelheden elektronisch afval, op productie gebaseerde luchtvervuiling, stikstofgerelateerde import en export van (afval)plastics.
Het is natuurlijk zo dat de acties van elk land positieve of negatieve effecten kunnen hebben op het vermogen van andere landen om de SDG's te bereiken. Dit wordt wel 'spillover' genoemd. Ook hiervan heeft de VN een index of ranglijst samengesteld. De Spillover Index beoordeelt op milieu- en sociale effecten, waaronder veiligheid, als gevolg van handel en financiëel verkeer. Een hogere score betekent dat een land meer positieve en minder negatieve spillover-effecten veroorzaakt. Nicaragua scoort daarin juist hoog.
Nicaragua
SDG in 2000= 56%
SDG in 2024= 65% (ranking: 106e van 166 landen waarvan gegevens zijn verzameld)
Spillover-score= 95
Verenigde Staten
SDG in 2000= 70%
SDG in 2024= 74% (rank 46/166)
Spillover-score= 62
Nederland
SDG in 2000= 75%
SDG in 2024= 79% (rank 24/166)
Spillover-score= 48
Bron: Sustainable Development Report 2024
https://s3.amazonaws.com/sustainabledevelopment.report/2024/sustainable-development-report-2024.pdf
en de daarvan afgeleide website met 'dashboards' https://dashboards.sdgindex.org/map