logo Stedenband Tilburg-Matagalpa

IMG 2184Mei 2025 - Wat heeft onze decennialange solidariteit met Midden-Amerika opgeleverd? Dat is de centrale vraag van een op 10 mei jl. gepresenteerd boekwerk. Het is een verzameling getuigenissen van enkele tientallen Nederlandse ‘solidairen’ die in de jaren ’70 en vooral ’80 van vorige eeuw in Midden-Amerika hebben gewerkt, aan de kant van de onderdrukten. Dat was zoals bekend een tijd van burgeroorlogen, guerrilla's en van revolutionaire dromen. Met betrekking tot Nicaragua zijn er onder de geïnterviewden een aantal welbekende personen zoals Jan Vugts, Miranda van der Klaauw, Ronald van der Hijden, Holke Wierema en Lou Keune.

Laatstgenoemde is feitelijk de initiatiefnemer van het interviewproject, dat geïnspireerd is op een gelijksoortig project in El Salvador ¡Valió la Pena?! – Testimonios de Salvadoreñas que vivieron la guerra (‘Was het de moeite waard?!’ – Getuigenissen van Salvadoraanse vrouwen die de oorlog meemaakten). Lou Keune is in beide landen actief geweest. Een andere Tilburger die ons in het boek over de situatie in El Salvador verhaalt is Ruth Urrutia. Haar echtgenoot, Guillermo Alvarez, was leider van de studentenbeweging tegen Pinochet in Chili en één van de vluchtelingen die in de jaren zeventig in Tilburg zijn neergestreken. Lou had bij zijn ‘ontvoeringsoperatie’ een actieve rol, dankbaar gebruikmakend van zijn positie aan de universiteit.

Vanuit Tilburg waren diverse personen aanwezig bij de boekpresentatie in Utrecht. Helaas kon Keune er zelf niet bij zijn vanwege gezondheidsredenen. Eén van de sprekers was de Vlaamse Francine Mestrum, die van buitenaf de Nederlandse solidariteitsbeweging onder de loep nam. Ze noemde het boek 'eerlijk en overtuigend'. We hebben nostalgie, maar we staan (en stonden) ook met beide benen op de grond. Ondanks alle mitsen en maren is Francine's antwoord op de centrale vraag klip en klaar: JA, natuurlijk was het de moeite waard! Onze solidariteit immers ging niet naar de staat (de overheid) maar naar de mensen. Zo moet ook de insteek zijn en blijven. Dat is voor stedenbanders natuurlijk geen onbekende gedachte. In het boek wordt de Stedenband Tilburg-Matagalpa meermalen aangehaald, in positieve zin. Natuurlijk is paternalisme een probleem, zo betoogde Mestrum, maar van de andere kant mogen we universalisme nooit afwijzen. Uiteindelijk namelijk hebben we allemaal dezelfde basisbehoeften en verlangens.

Het boek is voor 17,50 euro te koop in onze winkel aan de Piushaven 20E. Open van woensdag t/m zaterdag van 12-17 uur. 

Ga voor meer informatie over het project ‘Was het de moeite waard’ naar deze website WAS HET DE MOEITE WAARD ? – Wat heeft solidariteit met Midden-Amerika opgeleverd