2021 - Ook in Nicaragua worden mensen inmiddels gevaccineerd. Wel zijn er nog steeds reisbeperkingen (er wordt een PCR-test gevraagd).

28 oktober 2020 - Net als in veel andere landen is het de afgelopen maanden relatief rustig geweest aan het covid-front in Nicaragua. De meeste zaken functioneren normaal. Het hardst getroffen is de toeristische sector. Verder zien we steeds meer Nicaraguanen met mondkapjes op hun werk doen.

5 augustus 2020 - De 'teller' coronabesmettingen in Nicaragua staat momenteel op 3.266 geregistreerde gevallen en 123 aan het virus overleden Nicaraguanen (bron sica.int). Maar, zoals eerder gezegd, het is onduidelijk of de registraties kloppen. De burgerorganisatie Observatorio Ciudadano COVID-19 stelt dat het aantal gevallen waarschijnlijk ruim 9.000 is en dat er meer dan 2.500 mensen aan het virus zijn bezweken (bron: confidencial.com.ni).

30 juni 2020 - Dit keer een bericht van onze vrienden. Janett Castillo, voorzitter van het Comité Mano Vuelta, meldt:
"Fijn dat de situatie in Nederland zich stabiliseert en dat er weer meer mogelijk is. Onze medewerker Bielka voelt zich weer beter. Momenteel heb ik de symptomen van COVID, ik ben thuis en heb medicijnen. Bijna alle bestuursleden van CMV hebben symptomen (gehad), maar over het algemeen gaat het ons goed en herstellen we. Het kantoor is half open, de scholen hebben momenteel vakantie, of ze daarna open gaan is nog niet bekend. De docenten hebben wel een scholingsweek medio juli.


COVID grijpt om zich heen. Bijna in alle wijken zijn mensen ziek en er zijn veel mensen overleden. De ziekenhuizen zijn vol en de meeste mensen die ziek zijn, zijn thuis en worden daar behandeld. Personeel van MINSA (ministerie voor gezondheidszorg) legt huisbezoeken af. Ook veel docenten zijn ziek en thuis, maar op het platteland zijn minder mensen ziek.
De economie wordt hard geraakt, er is meer werkloosheid. De basisproducten worden gesubsidieerd, maar de prijzen voor water, licht en medicijnen zijn gestegen. De regentijd is begonnen en mais en bonen zijn gezaaid; laten we hopen op een goede oogst."

19 juni 2020 - Het lijkt erop dat de cijfers met coronagevallen en longontstekingen niet meer serieus worden bijgehouden. De onrust in Nicaragua stijgt; de inwoners van het land vinden de coronapandemie het grootste probleem van het land. De populariteit van Daniel Ortega en zijn vrouw is gedaald tot een dieptepunt. Opiniepeilers melden dat op dit moment maar een kwart van de bevolking op hem zou stemmen. Hij heeft de artsen inmiddels ook tot zijn vijanden gemaakt. Vanuit de regering komt geen informatie over corona. Dit maakt dat er allerlei verhalen naar buiten komen, waarvan het moeilijk is vast te stellen of deze kloppen.

9 juni 2020 - De teller in Nicaragua staat inmiddels op 1.464 coronagevallen en 55 doden. Hoewel de totalen toenemen, neemt de stijging niet toe en dat is vreemd. Velen betwijfelen dan ook de juistheid van de gerapporteerde cijfers, die eenmaal per week bekend worden gemaakt. Beter kloppend zijn waarschijnlijk de schaduwrapportages van burgerorganisaties, die spreken van ruim 5.000 coronagevallen.
Andere opvallende feiten in de krant la Prensa: in verhouding tot andere landen overlijden er meer zorgmedewerkers; kritische (of eigenlijk bezorgde) artsen worden ontslagen; op de begraafplaatsen draaien de grafdelvers en de bloemenverkopers overuren. En bezorgdiensten zijn nu ook in de Nicaraguaanse samenleving niet meer weg te denken en houden grote zowel als kleine bedrijven overeind.

2 juni 2020 - Het aantal formele coronagevallen in Nicaragua is gestegen tot 1.118 en het aantal doden tot 46. Burgerorganisaties hebben het echter over meer dan 4.000 besmettingen en bijna 1.000 doden. Er is namelijk ook een categorie patiënten met longontsteking...
De roep om een lockdown neemt toe. Gezondheidsinstellingen, werkgevers en inwoners pleiten voor een vrijwillige quarantaine van vier weken en sommige bedrijven, zoals Pizza Hut, hebben hun deuren al gesloten. Het is opvallend dat de samenleving meer verantwoordelijkheid neemt voor het tegengaan van de verspreiding van het virus dan de Nicaraguaanse overheid. Een oproep van medici stelt: "Wij zijn allen potentiële besmettingshaarden, blijf dus thuis, met jouw steun kunnen we de pandemie controleren."
De Panamerikaanse Gezondheidsorganisatie bevestigt dat Nicaragua zich niet houdt aan de internationaal voorgeschreven en erkende maatregelen. Een aantal voormalige gezondheidsministers heeft hun zorgen geuit en deze worden gedeeld door internationale organisaties. Nicaragua doet niet genoeg aan het tegengaan van het virus, verstrekt te weinig beschermingsmiddelen aan medisch personeel en is niet transparant in de communicatie.
In heel Latijns Amerika is de pandemie groeiende. De WHO pleit voor extra aandacht aan de regio. Het gaat momenteel om een miljoen ziektegevallen en meer dan 50.000 doden (bron: diverse artikelen in la Prensa).

27 mei 2020 - Nicaragua kan het coronavirus niet langer negeren. Er bereiken ons berichten van veel meer gevallen en doden in het land, ook in Matagalpa. De krant la Prensa beschrijft de situatie in de editie van gisteren: “In een week tijd zijn er bijna 500 gevallen bijgekomen, zo meldt het Ministerie van Gezondheidszorg MINSA. Hiermee komt het totaal aantal coronagevallen in de buurt van de 800. Er stierven de afgelopen week 18 mensen, tot nu toe 35 in totaal. Ook de herstelde mensen worden geregistreerd; dat zijn er 370 in totaal, maar de juistheid van dat cijfer wordt betwist door de Wereldgezondheidsorganisatie WHO.
Er zijn nu diverse brandhaarden in het land, waar het er eerst op leek dat het vooral om geïsoleerde gevallen ging, maar daar wordt niets over gezegd door het MINSA. De regering zegt dat ze alles onder controle heeft. De cijfers laten nu echter een andere realiteit zien en meer besmettingen zullen de komende weken volgen, aldus de directeur van de Panamerikaanse Gezondheidsorganisatie.”