logo Stedenband Tilburg-Matagalpa

9 juni 2020 - Tijdens een online event in Nederland, uitte Barbara Hogenboom, directeur van het CEDLA, Centrum voor Latijns Amerika Studies aan de Universiteit van Amsterdam, haar zorgen over Latijns Amerika. Ze is bang voor een verloren decennium, net als in de jaren '80. Toen was er 25 jaar nodig om dat te boven te komen; een generatie.
Behalve dat er zorgen zijn over de gezondheidszorg, zijn het met name de sociaal economische gevolgen van de pandemie die worden gevreesd. De economische groei was al laag en de armoedecijfers waren al slechter vóór corona. Deze lagere groei en de hogere werkloosheid treffen maar liefst 30 miljoen mensen. De verschillen nemen weer verder toe en de kwetsbare groepen, waaronder vrouwen, hebben het meest te lijden. 
Ook de situatie van de mensenrechten baart zorgen. Met name in Venezuela, Brazilië en Nicaragua is de situatie ronduit slecht. En daar komt de verslechtering van het milieu, door de vele ontbossingen, ook nog bij.
Hoogenboom pleit voor het ondersteunen van kwetsbare groepen mensen en organisaties en het samen in kaart brengen van problemen en oplossingen. Daarnaast moet er worden nagedacht over een ander systeem, waarin een basisinkomen, eerlijke belastingen en duurzamere productiemethodes centraal staan.