Wij steunen koffiecoöperaties in Nicaragua om de teelt, de productie en de verwerking van de koffie te verbeteren en de gemeenschap te versterken.
Wij verkopen ook koffie in Tilburg. Wil je deze bestellen? Ga naar onze webshop.

koffieboerinSeptember 2022 - Een van onze partners, de coöperatie UCA San Ramón, stuurde ons een nieuwe projectaanvraag. De coöperatie wil 75 vrouwelijke koffieboeren weerbaar maken tegen de gevolgen van klimaatverandering. Delen van hun plantages zijn beschadigd na de orkanen Eta en Iota. Met het project wil men de herplant van 55 hectare grond realiseren. Daarnaast krijgen de vrouwen trainingen over het bodem- en waterbeheer van hun plantage en over het gebruik van biologische meststoffen.

Wat de herplant betreft, gaat het om nieuwe koffiestruiken, maar ook om fruitbomen en bananenplanten. De vegetatie levert nutriënten aan de bodem, voorkomt erosie, verbetert de voedselzekerheid van de families en beschermt het ecosysteem waarin de boeren werken. Dat ecosysteem is verzwakt door de schade, veroorzaakt door de orkanen.

Verslag

De koffiewerkgroep van de Stedenband werkt al jaren samen met de UCA San Ramón. Er worden projecten ondersteund die de koffieboeren (m/v) verder helpen. Onlangs ontvingen wij het verslag van het project dat de afgelopen twee jaar is uitgevoerd.

Amsterdam MatagalpaIn juni ontving de Stedenband een mail van Peter Prins, actief voor de Stedenband Diemen-Nandaime. Hij schreef: "Ik heb naast Nicaragua nog een andere hobby: filatelie. Ik kwam bijgaande stempel tegen van een koffiehandelmaatschappij Matagalpa in Amsterdam. Hadden jullie daar al eens iets over gehoord of gelezen? Er zit een heel verhaal achter." Natuurlijk wilden we daar meer van weten en vroegen Peter om meer informatie. Hij stuurde ons dit artikel.

Sinds enige tijd verkoopt de Stedenband Tilburg-Matagalpa koffie uit haar Nicaraguaanse zusterstad. Maar dat gebeurde lang geleden ook al! In de vorige eeuw was er sprake van een Amsterdamse Handelmaatschappij onder de naam Matagalpa, die koffie uit die streek inkocht en verhandelde, naast goud, thee en sigaren.

Wat is de geschiedenis hierachter? In mijn verzameling postzegels heb ik een envelop met een frankeerstempel van dit bedrijf. Het is een brief met een verhaal. Het heeft te maken met een Joods bedrijf dat in de oorlog gedwongen werd haar naam te veranderen. Er is nog steeds een gedenksteen met de naam Matagalpa gemetseld in de muur

IMG 35235 juli 2022 - Op een maandag rond de middag staan wij, Jan, Menno, Miranda en ik, klaar  om met Menno's auto naar Ittervoort, Midden-Limburg af te reizen. Ittervoort (een plaats waar ik nog nooit van heb gehoord) blijkt een groot dorp te zijn in de buurt van Roermond met een onverwacht uitgebreid bedrijventerrein.

Wij hebben een afspraak met de ambachtelijke koffiebranderij Beans Coffee gemaakt, omdat wij willen weten hoe de branderij te werk gaat en met name hoe 'onze' koffie Café Matagalpa wordt gebrand.

Koffiemonsters

Wij worden hartelijk ontvangen door de bedrijfsleider in een soort laboratorium waar diverse koffiezetapparaten en koffiemonsters staan.

Er hangt daar een kaart van een 'boom' aan de muur, waarop namen van talloze koffierassen vermeld staan. Deze laat zien dat er een zeer grote variëteit bestaat aan koffie- en dus ook smaaksoorten.

Wij krijgen wat uitleg over het bedrijf, hoe smaken van de koffie worden bepaald, uit welke landen zij koffie betrekken en waarom zij het zo belangrijk vinden om de interne logistiek goed op orde te hebben. Uiteraard krijgen wij ook de gelegenheid koffie te proeven.

Fotos Informe Gansos Salvajes 2018 015Koffiecoöperaties in Nicaragua adviseren, ondersteunen en trainen boeren om de teelt, de productie en de verwerking van de koffie te verbeteren. Daarbij is de kwaliteit van de oogst net zo belangrijk als de kwantiteit.

Met krediet kunnen kleine producenten hun plantage beter onderhouden en ook vernieuwen, waardoor de opbrengst op termijn hoger zal zijn en hun inkomen stijgt. Omdat zij de lening in de loop van de tijd terugbetalen, blijft het geld beschikbaar voor andere leden.

De Stedenband financiert projecten bij de coöperaties Cecocafen en UCA San Ramón.

Wilt u dit project steunen?
Doneer via de knop bovenin of maak uw donatie over op bankrekening: NL53 RABO 0170 2385 63 t.n.v. Stichting Stedenband Tilburg-Matagalpa o.v.v. koffieboeren. Uw gift is aftrekbaar van het belastbaar inkomen.

 

koffieboerinkoffieboeren 23De koffieboeren die wij steunen worden bereikt via de coöperatie UCA San Ramón. Medewerkers verzorgen diverse trainingen om te zorgen dat boeren hun grond en hun koffiestruiken zo goed mogelijk beheren.

Veel trainingen hebben te maken met het milieu; kennis over de bodem, over waterbeheer, over het maken van compost en over ziekten en plagen en de bestrijding daarvan. Maar ook wordt veel geïnvesteerd in de gelijkheid van mannen en vrouwen en een betere positie van jongeren. Dit alles onder het kopje 'gender'. Het gaat hier om empowerment en dat is voor de UCA heel belangrijk voor een toekomstbestendige landbouw en koffieteelt.

Want de koffie zoals 'onze' boeren die telen is van cruciaal belang voor het hele ecosysteem van het gebied in de bergen ten oosten van Matagalpa. De koffie, het bos en de waterbronnen zijn een geheel. Daar moeten we zuinig op zijn, zeker in het licht van de klimaatverandering, die ook van invloed is op de koffieteelt.