5 juli 2022 - Op een maandag rond de middag staan wij (Jan, Menno, Miranda en ik) klaar om met Menno's auto naar Ittervoort, Midden-Limburg af te reizen. Ittervoort (een plaats waar ik nog nooit van heb gehoord) blijkt een groot dorp te zijn in de buurt van Roermond met een onverwacht uitgebreid bedrijventerrein.
Wij hebben een afspraak met de ambachtelijke koffiebranderij Beans Coffee gemaakt, omdat wij willen weten hoe de branderij te werk gaat en met name hoe 'onze' koffie Café Matagalpa wordt gebrand.
Koffiemonsters
Wij worden hartelijk ontvangen door de bedrijfsleider in een soort laboratorium waar diverse koffiezetapparaten en koffiemonsters staan.
Er hangt daar een kaart van een 'boom' aan de muur, waarop namen van talloze koffierassen vermeld staan. Deze laat zien dat er een zeer grote variëteit bestaat aan koffie- en dus ook smaaksoorten.
Wij krijgen wat uitleg over het bedrijf, hoe smaken van de koffie worden bepaald, uit welke landen zij koffie betrekken en waarom zij het zo belangrijk vinden om de interne logistiek goed op orde te hebben. Uiteraard krijgen wij ook de gelegenheid koffie te proeven.
Witte jassen
Na deze hartelijke ontvangst neemt een gids ons mee naar de fabriek, waar wij het gehele brandingsproces te zien krijgen. Voordat wij daar naar binnen mogen, moeten wij ter bescherming speciale witte jassen, mutsen en schoenovertrekken aantrekken.
Als eerste zien wij de brander. Dit is een soort oven waarin de koffiebonen gebrand worden, daarna rondrollend in een bak belanden en aansluitend getest worden door een inspecteur. Om de vereiste kwaliteit te kunnen garanderen, vindt er een nauwkeurig en veelal computergestuurd proces plaats. Voor dit proces echter plaatsvindt, worden de rauwe koffiebonen aanvankelijk in een tank geplaatst en gaan ze van daaruit via een buizenstelstel naar een van de branders.
De rauwe koffiebonen zitten in zakken waarop het land van herkomst vermeld staat. Ze komen uit praktisch alle koffieproducerende landen, zoals Brazilië, Colombia, Panama, El Salvador, Honduras, Indonesië, Vietnam en uiteraard Nicaragua. Men benadrukt dat het onderscheiden van zoveel verschillende koffiesoorten uit evenzoveel landen een uitgekiende logistiek vergt.
Tenslotte rolt de – overigens niet vacuüm verpakte – koffie van de band, komt in kartonnen dozen terecht en wordt voornamelijk door vrouwen op de juiste pallets geplaatst. Dat laatste valt op, omdat in het verdere productieproces hoofdzakelijk mannen werken.
Duurzaam
Wij bewonderen de gedegen bedrijfsvoering (voor zover wij dit kunnen beoordelen) en vinden het fijn en belangrijk om te horen dat daarbij heel veel aandacht is voor een duurzaam proces, waarbij voortdurend wordt gekeken naar wat beter kan.
Volgens ons, Jan, Menno, Miranda en ik, is Café Matagalpa hier bij Beans Coffee in goede handen. Zij zijn blij met ons als klant en wij met hen als onze 'koffiebrander'. Met een hartelijke dank voor de genoten gastvrijheid en voor de deskundige en grondige uitleg, nemen wij afscheid. Zo’n bezoek schept zonder twijfel vertrouwen voor een verdere samenwerking tussen de branderij en de Stedenband Tilburg-Matgalpa.
Toon Oomen