Matagalpa, 29 april 2024 - Bij onze zoektocht naar koffie om onze voorraad Café Matagalpa aan te vullen, bleek dat de importeur die de koffie van ‘onze’ UCA San Ramón vorig jaar kocht, dat dit jaar niet had gedaan. Een van de redenen was dat de koffie fors in prijs was gestegen, waardoor de afnemers afwachtend en/of zuinig zijn met bestellen. Op werkbezoek in Matagalpa horen we nu zelf van de UCA San Ramón dat dit te maken heeft met de internationale lobby van belangenorganisaties voor een leefbaar loon*. De Global Living Wage Coalition maakt zich hier hard voor. Fairtrade Nederland is hierbij betrokken en in Latijns-Amerika is dat de organisatie CLAC. Zij houden contact met de boeren en de coöperaties. Er worden uitgebreide onderzoeken gedaan (benchmark studies volgens de Anker methodologie) en er wordt vastgesteld wat een gezin nodig heeft om een fatsoenlijk bestaan op te bouwen. Fatsoenlijk betekent dat een gezin kan betalen: eten, schoon drinkwater, gezondheidszorg, vervoer, huisvesting, kleding, scholing en wat spaargeld voor onverwachte uitgaven.
Voor Nicaraguaanse koffieboeren
is dit loon in 2023 vastgesteld op 350 dollar per maand. Van doña Blanca, directeur van de UCA San Ramón, horen we dat om die reden de minimumprijs voor koffie is verhoogd van 140 naar 180 dollar per zak van 46 kilo. Daar bovenop komt nog altijd de 20 dollar fairtrade premie per zak. Goed nieuws dus, al betekent het inderdaad dat de importeurs en de consumenten ook meer zullen moeten betalen voor hun koffie.
Doña Blanca vertelt ook dat er ondanks de prijsverhoging nauwelijks kleine koffieboeren zijn die alleen van hun koffie kunnen leven. De coöperatie is daarom een groot voorstander van diversificatie. Als de boeren meer verschillende producten verbouwen, lopen ze minder risico en hebben ze verspreid over het jaar inkomsten en eten. Bananen- en cacaobomen gaan heel goed samen met koffie; ze zorgen voor schaduw en verdragen elkaar goed. Daarnaast verbouwen de boeren ook hun eigen groenten, mais en bonen, het basisvoedsel in Nicaragua. En ze leiden een relatief eenvoudig leven zonder luxe, hun kleine huizen zijn sober ingericht.
De coöperatie vindt het van groot belang dat de in dit gebied duurzame koffieteelt behouden blijft. Als boeren hun grond zouden verkopen en de nieuwe eigenaar gaat er iets anders op verbouwen, kan dat ten koste gaan van het ecosysteem dat ze in stand willen houden: de koffieplanten staan in feite in het bos. En in het licht van de klimaatverandering is het belangrijk dat dit zo blijft.
*In Nicaragua heeft men het vaak over de canasta básica, de mand gevuld met basisbehoeften. De waarde hiervan is momenteel ook iets van 350 dollar per maand. Heel veel mensen verdienen minder dan deze mand, ook medewerkers van organisaties, overheden en docenten. Het is niet voor niets dat de tweede (!) inkomstenbron van Nicaragua de gelden zijn die in het buitenland wonende Nicaraguanen overmaken naar familieleden, de zgn remesas. Of dat mensen naast hun werk of pensioen nog een winkeltje of bedrijfje aan huis hebben.
*Voor meer info:
Leefbaar loon - Fairtrade Nederland
https://globallivingwage.org/
Koffie bestellen? Klik hier Duurzame koffie uit Nicaragua in Tilburg - Café Matagalpa (cafematagalpa.nl)