Vrouwen in Matagalpa krijgen training en begeleiding, zodat ze met een kleine lening hun eigen bedrijf kunnen starten.

Fumdec vrouw in haar winkel kleinVia de Nicaraguaanse organisatie FUMDEC (Fundación Mujer y Desarollo Económico Comunitario) ondersteunt de Stedenband het project 'Microkrediet voor Vrouwen in Matagalpa'. Vrouwen in de stad en de omgeving van Matagalpa kunnen zich aanmelden bij FUMDEC. Zij vormen een groep, krijgen een training en begeleiding en komen, als zij dit goed doorlopen hebben, in aanmerking voor een kleine lening. Met deze lening krijgen de vrouwen de kans om hun bestaan vorm te geven en op kleine schaal een bedrijfje op te zetten of uit te breiden.

Sinds 2015 financiert de Stedenband alleen nog de trainingen en wordt het geld voor de leningen door Fumdec bij fondsen en banken in Nicaragua geleend. Een van die fondsen is het LBSNN Rotatiefonds.

Wilt u dit project steunen?
Doneer via de knop bovenin of maak uw donatie over op bankrekening: NL53 RABO 0170 2385 63 t.n.v. Stichting Stedenband Tilburg-Matagalpa o.v.v. microkrediet. Uw gift is aftrekbaar van het belastbaar inkomen.

De organisatie FUMDEC stuurde ons een aantal verhalen van vrouwen die meedoen met het microkredietproject. Het effect op hun leven is indrukwekkend.

Een van de vrouwen, Coralia Castillo, vertelt: "Ik ben een alleenstaande moeder en eigenaresse van een eettentje. Participatie en persoonlijke groei zijn belangrijk voor elk van de stappen die je moet nemen als ondernemer. Daarvan werd ik me bewust toen ik me georganiseerd had en met andere vrouwen ging samenwerken die met elkaar solidair zijn. Ik heb drie kinderen die geboren zijn in de periode toen ik mijn stalletje nog van plastic had. Toen ik bij de FUMDEC groep kwam kon ik investeren in een metalen bouwsel. Eerder had ik een krediet bij Finca en moest dagelijks afbetalen. Dat was verstikkend, om dagelijks vergoedingen te betalen en de rest te herinvesteren in mijn werk zonder enige winst.  Ik besloot daarmee te stoppen en vond een alternatief via FUMDEC. Zij leerden ons controle te hebben over inkomsten en uitgaven. Zij hadden een cultuur van sparen en ze gaven krediet én een goede rente over mijn gespaarde winst."