Via de onderwijsvakbond Anden, ondersteund door de AOb, worden docenten bijgeschoold. Niet alleen op het gebied van didactiek en pedagogiek, maar ook met betrekking tot de strijd tegen kinderarbeid. Ze leren hoe ze het onderwerp kunnen bespreken met de ouders en slagen er zo in om meer kinderen naar school te krijgen en op school te houden. Dit speelt met name in de dorpen in de bergen van Matagalpa.
Las Hormiguitas is een centrum voor kansarme kinderen. Deze kinderen leven in armoedige of lastige thuissituaties. Het kan zijn dat ze geen ouders hebben en bij hun oma wonen of dat hun moeder in Costa Rica werkt omdat er in Nicaragua geen werk is. Vaders zijn er meestal niet in deze gezinnen. In het centrum kunnen de kinderen huiswerk maken, ontspannen en activiteiten doen. De medewerkers en vrijwilligers steunen en begeleiden hen. Tijdens de onderwijsreis (april/mei 2024) kwamen we weer in contact met hen. Hieronder twee berichten uit ons Polarsteps dagboek.
“Vandaag zijn we uitgenodigd door de “nieuwe” Hormiguitas (ze heten nu Construyendo Huellas, omdat ze onder hun oude naam niet meer kunnen functioneren) om bij hun activiteiten in het Parque de los Monos aanwezig te zijn en wellicht mee te doen. Wij zijn op tijd in het park. Het laatste stukje via het voetbalveld langs de rivier lopen we niet over zand maar er is een echte weg geworden. Verder ziet het park er opgeknapt uit: een walhalla voor kinderen. De entree is 5 córdoba (15 cent). De apen die vroeger achter tralies en aan de ketting zaten, zijn er niet meer.
Matagalpa, 29 april 2024 - Niet alleen in de VS is dit mogelijk, het gebeurt ook in Matagalpa! Met Chilo, lid van ons Comité Mano Vuelta, ga ik op een maandag dat de anderen van de onderwijsreis een weekend elders zijn, langs bij de school El Tambor. De aanleiding is de foto-expositie die we aan het maken zijn over 40 jaar Stedenband. Foto’s van toen en nu naast elkaar presenteren is het idee. Op weg naar boven komen we eerst langs de school Juan 23. Docent Erling is met zijn klas op straat een gymles aan het doen (de school heeft hier geen ruimte voor). Hij spoort zijn leerlingen spontaan aan om een felicitatie in te spreken voor de vrienden in Tilburg, waar hij in 2019 op bezoek was. En natuurlijk gaan we op de foto.
Verder klimmend komen we uiteindelijk bij El Tambor. De school
"De Miertjes" is een centrum voor kansarme kinderen in Matagalpa. Deze kinderen werken op de markt om hun alleenstaande moeders te helpen. Ze gaan gelukkig ook naar school. In het centrum kunnen ze hun huiswerk maken, spelen, lezen en andere dingen doen om zich te ontwikkelen.
Het centrum organiseert verschillende activiteiten om het centrum draaiend te houden. Ze verhuren stoelen, hebben een kopieerservice en verkopen ijs. Met hun 'mobiele school' gaan ze op zoek naar kinderen die nog niet naar school gaan. Ze laten hen kennismaken met onderwijs.
De Tilburgse Jasmijn bezocht de Hormiguitas en maakte een filmpje. Klik hier om het bekijken.
In Matagalpa maken Tom en Laurens van de Belgische televisie (Canvas) kennis met Alexis. Hij is educatief medewerker en sportdocent en werkt voor Las Hormiguitas, een project voor straatkinderen. Zo helpt hij de kinderen die op de lokale vuilnisbelt werken. Tom vraagt hem waarom er in Nicaragua zoveel kinderen aan het werk zijn. “Het komt deels door de cultuur en de opvoeding die de moeders en vaders hebben gekregen. Maar ook door de overheid die haar verantwoordelijkheid niet neemt.”
Tilburgse leden van de onderwijsvakbond AOb steunen hun collega's in Matagalpa. Zodat deze beter worden geschoold en de kwaliteit van het onderwijs omhoog gaat. Speciale aandacht gaat de laatste jaren uit naar het betrekken van docenten en ouders in de strijd tegen kinderarbeid.
De leden van de AOb vinden, naast de financiële ondersteuning, de uitwisseling van informatie en contacten belangrijk. Ze stellen elkaar op de hoogte van de situatie waarin ze leven en werken. Middels bezoeken, de nieuwsbrief Het Steentje, gezamenlijke en individuele brieven, bouwen ze aan een solidaire band. Ben je docent en wil je hier ook aan bijdragen? Je bent van harte welkom!