logo Stedenband Tilburg-Matagalpa

IMG 6463Onze partnerorganisatie Comité Mano Vuelta heeft ook in 2021 en 2022 verder gewerkt aan het verbeteren van de kwaliteit van het onderwijs op tien Matagalpese scholen. Meerdere projecten werden uitgevoerd met het geld dat scholen, donateurs en Wilde Ganzen beschikbaar stelden.

Twintig docenten (twee per school) deden mee aan een zogenoemd diplomado om hun kennis te actualiseren. Na de cursus delen zij deze kennis met hun collega's. Docenten van de universiteit UNAN verzorgden de lessen.

Een ander project was het ontwikkelen van creatieve vakken middels workshops aan - wederom - docenten. Tevens ontvingen de scholen materialen om ook met de kinderen handvaardigheidslessen te kunnen doen. Hetzelfde gold voor scholing over en materialen voor de gymlessen.

Omdat covid nog steeds een bedreiging vormde is er op de scholen ook veel gedaan aan preventie. Een ander voorlichtingsproject ging over milieu. Daarvoor werd een poppenkast gebruikt. Kinderen maakten eerst de poppen en werkten daarna de voorstelling. Met geld van een ander fonds werden ook boompjes geplant bij de scholen.

Daarnaast was er aandacht voor ondernemerschap. Zowel de docenten als de leerlingen én de ouders leerden producten te maken en verkochten deze op een schoolmarkt. Tot slot zijn op de school Solingalpa de toiletten vernieuwd.